Gazdaság

A Fidesztől kölcsönzött érvekkel védi a DK-s polgármester fia önkormányzati posztját

Nagy felháborodást okozott a november 6-i testületi ülésen a rákospalotai ellenzék, vagyis a fideszesek körében, hogy a DK-s polgármester egyetemista fia az egyik önkormányzati bizottság tagja lett. Németh Angéla a hétvégén Facebook-posztban igyekezett mentegetni magát, amiért fiát a XV. kerület népjóléti bizottságának külsős tagjává választották – írta a Magyar Narancs.

A DK-s polgármester védelmébe vette az általa irányított képviselőtestület döntését: a polgármester azzal indokolta a döntést, nem a családi kötelék, hanem az alkalmasság döntött egyetemista fia megválasztásakor.

Jelenleg szociális munkásnak tanul az ELTE-n. Hosszú évek óta dolgozott a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat polgármestereként. Rendszeresen részt vett kerületi eseményeken, szervezett ilyeneket

– írta a közösségi oldalon.

A képviselőtestület ülésén a Fidesz „családi vállalkozást” emlegetett, amit Matlák Gábor alpolgármester azzal próbált hárítani, hogy a fiú saját jogán közéleti szereplője a XV. kerületnek: évekig vezette a GYIÖK-öt, amelynek éléről éppen édesanyja polgármesterré választásakor mondott le. Ez 2018 őszén történt, amikor Némethet időközi választáson a XV. kerület polgármesterének választották, miután a szintén DK-s Hajdu László az országgyűlési képviselői munkát választotta a kerület vezetése helyett.

És igen, ő is tiszteletdíjat kap a bizottsági munkájáért, mint a többi külsős bizottsági tag, bruttó 200 ezer forintot, ami nettó 133 ezer

– magyarázkodott a fia fizetése miatt is a polgármester.

Sőt arra hívta fel a figyelmet, hogy nem csak úgy, a semmiből lett külsős tag a fia, hanem több mint kétharmaddal szavazta meg a képviselőtestület a posztra.

Az ellenzéki összefogás, a Mindenki a Tizenötödikért jelöltjei rommá verték Fideszt a kerületben, mind a 14 egyéni képviselői-helyet begyűjtötték, a kormánypártnak öt kompenzációs hely jutott, a Kétfarkú Kutya Pártnak egy

– érvelt.

Mindez azért érdekes, mert hasonló érvekkel éppen a Fidesz szokott előhozakodni a parlamentben, volt, hogy azért szavaztak meg egy törvényt vagy egy kinevezést, mert ők nyerték a választást, az ellenzék pedig húzza meg magát.

Németh Angéla a Magyar Narancsnak azt mondta: nem lát összeférhetetlenséget az ügyben, mivel a képviselőtestület szavazta meg az egyik képviselő javaslatára, és azt sem hiszi, hogy a fiának bármiben hátrány kellene elszenvednie, mert a polgármester családtagja.

Hasonlóan érvelt a Fidesz 2011-ben, amikor a kétharmados többség a parlamentben Szájer József kormánypárti EP-képviselő feleségét, Handó Tündét választotta az Országos Bírói Hivatal elnökének, akkor Lázár János akkori frakcióvezető kijelentette: diszkriminálták volna, ha csak azért nem választják meg, mert „valakinek” a házastársa.

A képviselő-testület október végi ülésén a képviselők gondoskodtak a polgármester és saját illetményük emeléséről is, ahogy ez más kerületekben is történt. A képviselők illetményét a polgármester fizetésének 30 százalékával emelték.

Figyelemre méltó körülmény, hogy a legnagyobb emelkedést épp a külsős bizottsági tagok illetménye produkálta a 2014-es 44 ezer forintról 200 ezer forintra ugrott, ami ötszörös szorzót jelent.

Kiemelt kép: MTI / Soós Lajos

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik