Gazdaság

Úgy volt, hogy csökkentik a sarcot, aztán meggondolta magát a kormány

A kormány nem tervezi lakossági tranzakciós illeték csökkentését, bár idén volt ilyen javaslatuk, ám azt később visszavonták – írja a Népszava az alapján, amit Varga Mihály pénzügyminiszter mondott a parlament vállalkozásfejlesztési bizottságában. Még Matolcsy György volt a gazdasági miniszter, amikor kitalálta és bevezette a kormány, a banki átutalások, készpénzfelvétel után is kell fizetni, évente bőven több mint 200 milliárd forintot zsebel be az állam. (Hivatalosan a bankok fizetik az illetéket, de valójában áthárítják azt az ügyfeleikre, így a terhet végül is az emberek, vállalkozások viselik.) Annyit könnyített csak a kormány, hogy idén a 20 ezer forint alatti lakossági átutalások illetékmentesek lettek.

Pedig a tranzakciós illeték csökkentését azért is szorgalmazzák bankok, szakértők, mert most az illeték megléte a feketegazdaság melegágyának számító készpénz tartására ösztönzi az embereket.

Varga említést tett a nyugdíjkötvényről is. Már tavaly belengették, hogy jön a nyugdíjkötvény. Ez valami olyasmi, hogy amíg valaki dolgozik, addig megvásárolhatja, vonzóvá szeretné tenni a kormány, hogy a megtakarítások egy részét ebbe terelje, aztán amikor nyugdíjas lesz az illető, akkor hozzáfér a megtakarított pénzéhez. De még mindig indította el a kormány ezt a programot, és egy darabig még nem is fogja, mert annyira sikeres a szuperállampapír-program, hogy azt nem akarják kinyírni a nyugdíjkötvénnyel. De lesz majd nyugdíjkötvény, egyszer, tett ígéretet Varga.

Kiemelt kép: Fotó: Karancsi Rudolf/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik