Gazdaság

Legalább 10 millió forintba került az autók elszállítása Erdogan látogatása előtt

Összesen 271 gépjárművet szállíttatott el a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti osztálya biztonsági okokból Recep Tayyip Erdogan múlt heti látogatása előtt, írja a Népszava a rendőrség tájékoztatása alapján.

Összehasonlításként: Vlagyimir Putyin október végi érkezésekor 216 autót kellett elvinni.

Az elszállítás konkrét árát nem árulták el, azonban egy dokumentumból több is kiderül a költségekről: a BRFK közbeszerzési eljárás keretében, még 2018 decemberében kötött három évre szóló szerződést autók, kamionok és munkagépek elszállítására az ATC Aircom Kft-vel, nettó 138 millió (évente 46 millió) forint értékben.

Erdogan érkezése előtt is a cég felelt a járművek összegyűjtéséért, a szerződés szerint pedig a cég Budapest közigazgatási területén belül személyautót 40 ezer forintért, 3,5 tonna feletti teherautót 140 ezer forintért, buszt 190 ezer forintért szállít el.

Azaz ha a legegyszerűbb esettel számolunk, az ATC Aircom 10,8 millió forintért vihette el az autókat Erdogan konvojának közeléből, a tényleges összeg azonban ennél magasabb is lehet.

Az Autómentők Magyarországi Szakmai Szövetségének elnöke azt mondta, a szállítási díj valójában egészen alacsony a munka jellegét tekintve, illetve hozzátette, hogy a szabályosan parkoló, de rendezvény miatt áthelyezett autók esetében az összeget az állam, vagyis az adófizetők, állják.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik