Gazdaság

Beperlik Kövér Lászlót az újságírókat korlátozó szabályok miatt

Miután az őszi parlamenti ülésszak kezdetén Kövér László házelnök meglehetősen beszűkítette az újságírók eddig sem túlzottan tág mozgásterét, az Azonnali.hu határozott lépésre szánta el magát:

beperelték az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövér Lászlót is. 

Az új szabályok értelmében ugyanis a kamerázást egy eldugott, sötét folyosóra korlátozták, ami teljesen kívül esik az ülésterembe menő politikusok útvonalán, a kis területet ráadásul kordonokkal is körbezárták.

A parlament sajtóirodájától ugyan lehet külön engedélyt kérni, az Azonnali meg is tette ezt két alkalommal, a sajtóiroda azonban mindkét kérésüket visszautasította.

A perben a portált Schiffer András képviseli, a keresetben a sajtóiroda engedélykérelmet elutasító döntéseit támadják, és az új házelnöki rendelkezést, ami alapján ezek az elutasító döntések születtek.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra beadott keresetben így érveltek:

Mivel a demokratikus közvélemény kialakulásának első számú feltétele a legfőbb népképviseleti szerv, az Országgyűlés munkájának nyomon követése, médiaszolgáltatások útján való ellenőrzése, így az új házelnöki rendelkezés és az az alapján kiadott egyedi döntések az Alaptörvényt, a médiatörvényt és az országgyűlési törvényt is sértik.

Kiemelt kép: Berecz Valter / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik