Gazdaság

Jelentősen drágul a kgfb, az elektromos autósok mégis jól járnak

A magyarországi autósok jövőre a kgfb-díjak markáns emelkedésére számíthatnak. A magyarországi biztosítótársaságok által november elején közzétett, év végi évfordulós szerződésekre vonatkozó tájékoztató adatok szerint 2020-ban átlagosan 15 százalékkal emelkednek a biztosítási díjtételek. Igaz, a magyar biztosítók által megszabott kgfb-díjak az európai árszinthez viszonyítva még így is a legalacsonyabb kategóriába tartoznak. A díjtájékoztatókból az is kiderül a Mercarius Flottakezelő szerint, hogy jövőre az elektromos gépjárműveket használók járnak jobban, az éves biztosítási díjon belül elérhető átlagos megtakarítás mértéke pedig náluk meghaladhatja a 15 százalékot is.

Mindez azt jelenti, hogy a zöld rendszám biztosította egyéb előnyök mellett a biztosításkötéskor további kedvezményhez juthat, aki az elektromos hajtásrendszert részesíti előnyben. Ráadásul a biztosítási díjak közötti eltérés a gépjármű méretétől független. Így a teljesítményük szerint azonos kategóriájú kisautók esetében éppúgy olcsóbb az elektromos modellek éves biztosítása, mint a nagyobb autóknál. Az amúgy is átalakulóban lévő gépjárműpiacon ez még tovább növelheti az elektromos gépkocsik iránti érdeklődést.

A piaci trendek egyértelműen elektromos hajtással működő gépjárművek gyors elterjedését vetítik előre és a legnagyobb autógyártó vállalatok is sorra teszik vállalásaikat az újabb és újabb elektromos modellek bevezetéséről. Ugyanakkor a magasabb értékesítési árak, valamint az elektromos töltőhálózat fejletlensége miatt – a vásárlási és a zöld rendszámmal járó egyéb kedvezmények ellenére – a gépjármű-használók többsége ma még a hagyományos belső égésű modellek közül választ. Ezért is fontos, hogy piaci oldalról is mind több olyan ösztönző jelenjen meg, amely az e-mobilitás irányába tereli a keresletet.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik