Gazdaság

Nem tudod, hogyan takarékoskodjon a család? Három kérdés segít eligazodni

A magyar lakosság nagy része még mindig nem rendelkezik elegendő tartalékkal, amivel fedezni tudná a váratlan kiadásokat, vagy akár egy lakásfelújítást.

Habár a rendszeres megtakarítás, családi takarékoskodás akár kicsiben is elkezdhető, sokan azért nem is kezdenek el spórolni, mert csak olyan kis összegű megtakarítást engedhetnének meg maguknak, amiről azt gondolják, hogy annyit nem is éri meg félretenni. Ezzel az általános tévhittel azonban érdemes szakítani, ugyanis egyszerű pénzügyi tervezéssel el lehet kezdeni a takarékoskodást, csak rá kell szánni magunkat. Hiszen sok kicsi, sokra megy.

A családi megtakarítási szokásokat azért is hasznos bevezetni, mert az a gyerekek számára is követendő példa lesz. Az ő pénzügyi tudatosságukat is fejleszti, ha a saját zsebpénzükből kezdenek el spórolni – ehhez érdemes akár játékos formában előre meghatározni a célt, amire félreteszik a pénzt.

A takarékoskodásnak úgy érdemes nekikezdeni, hogy a havi családi költségvetés tervezésekor beleszámoljuk a megtakarítandó összeget is a kiadások közé. Ez egyfajta vállalás lehet hónapról hónapra, amit magunknak fizetünk ki. Így könnyedén szakíthatunk azzal a gyakorlattal, miszerint a család pontosan annyit költ – szerencsétlenebb esetben többet –, mint amennyi a bevétele.

Ha megszületett az elhatározás arról, hogy családi megtakarításba fogunk, és a körülbelüli, havonta megspórolandó összeget is belőttük, érdemes utánanézni annak, hogy azt az összeget milyen befektetési, megtakarítási formában tudjuk a legkedvezőbben a javunkra fordítani. Ehhez persze elengedhetetlen meghatározni a célt is, hogy mire kívánunk félretenni pénzt. Ebben akár egy pénzügyi tanácsadó is a segítségünkre lehet.

Az alábbi szempontokat érdemes tehát figyelembe venni:

  • Mekkora az az összeg, amit a család félre tud tenni minden hónapban?
  • Milyen futamidejű, rövid vagy hosszú távú megtakarításban gondolkozunk?
  • Milyen céllal kívánunk pénzt félre tenni?

Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy a család az év végére – például a karácsonyi ajándékokra –,  vagy a fűtési szezonban megnövekedett terhek kifizetésére kezd el spórolni, esetleg hosszú távú megtakarításban gondolkodik. Előbbire is találhatunk némi haszonnal kecsegtető befektetési formát, utóbbi esetében pedig meglehetősen széles skálán válogathatunk a hosszú távú megtakarítási lehetőségek közül.

Ha például lakásvásárlásra, vagy felújításra gyűjtünk, érdemes szétnézni a lakásszámla konstrukciók között. A lakás-takarékpénztárak egyik legnagyobb előnye, hogy a rögzített betéti és hitelkamatoknak köszönhetően kiszámíthatóvá teszik az otthonteremtés évekig tartó folyamatát.

Mindenesetre a fenti kérdésekre adott válaszokból a család számára könnyen körvonalazódhat, hogy milyen megtakarítási forma felé érdemes fordulni. Fontos ugyanakkor az is, hogy akár több célt és több megtakarítási formát is ki lehet használni egyszerre, az eligazodásban pedig egyáltalán nem szégyen szakértőhöz fordulni.

Szponzorált tartalom

A cikk a Fundamenta támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik