Gazdaság

Külön megtakarításom van, de veled tervezem a jövőm – Önzés a külön a kassza?

Még mindig tabunak számít, pedig a hosszútávú kapcsolatokban is egyre elterjedtebb a külön kassza, vagy a hagyományosnál jobban szétválasztott anyagi mozgástér. A válási statisztikák és a párkapcsolati felmérések tükrében a financiális önállóság megőrzése érthető, a gyakorlatban azonban mégis nehezen szánják rá magukat a párok az egyenes beszédre. Mutatunk egy jó példát!

A szerelemben a pénz nem számít – tartja a mondás, amely azonban nem teljesen fedi le a hosszú távú kapcsolatok valóságát.

Mert amíg egy kapcsolat kialakulásakor a pénz egy nem létező dimenzió, a jövőtervezésnél már nagyon is az: a közös pénzügyek megszabják a mozgásteret és a célokat.

A hosszabb távon gondolkodó párok pénzügyei a teljesen közös kasszától az abszolút szétválasztott anyagi megoldásig terjednek. A kettő között számos átmenet létezik, vannak, akik ugyan külön bankszámlával és külön megtakarítással rendelkeznek, de nincsen én pénzem-te pénzed, maximálisan támaszkodnak egymásra anyagilag is. Mások ugyan egyetlen bankszámlát használnak és teljesen rálátnak egymás költéseire, mégis minden közös kiadással elszámolnak. Olyanok is akadnak – ráadásul a tapasztalat azt mutatja, hogy egyre többen – akik a közös jövőt teljesen külön kasszával képzelik el.

Ahogyan egész Európában, úgy Magyarországon is egyre későbbre tolódik az elköteleződés, így amikor a pár tagjai úgy döntenek, hogy közösen folytatják életüket, addigra általában már rendelkeznek önálló pénzügyi stratégiával, illetve portfólióval: lakásszámlával, önkéntes nyugdíjpénztári vagy banki betéttel, esetleg megtakarítással kombinált biztosítással, diák- vagy lakáshitellel.

Egy olyan fiatal párral, a 31 éves Zsófiával és a 38 éves Balázzsal beszélgettünk, akik teljesen más megoldást választottak, mint szüleik és nagyszüleik. Élettársakként élnek, egy féléves kisfiú szülei és a különválasztott pénzügyek mellett döntöttek:

Ha társaságban előkerül valahogy, hogy külön kasszán vagyunk, még mindig sokan felkapják a fejüket. Mindketten úgy érkeztünk ebbe a kapcsolatba, hogy korábbi kapcsolatainkban már csúnyán megütöttük a bokánkat. Amikor összejöttünk  két klassz kis élet találkozott: saját megtakarításokkal, saját lakásszámlával. Nem volt nagy megbeszélés a külön pénzügyekről, két külön ember vagyunk, két külön pénztárcával és ez akkor sem változott meg, amikor gyermekünk született. Csak folytattuk, amiben addig éltünk

–    magyarázza Balázs, aki szerint már csak azért sem lehetett volna teljesen összemosni a pénzügyeiket, mert nem csak Zsófinak és neki van lakás-takarékpénztári megtakarítása, hanem a szüleik is nyitottak egy-egy számlát, amelynek összegével majd gyereküket szeretnék segíteni.

“Hosszabb távon úgy képzeljük el az életünket, hogy a 2-2 számla befizetéseiből, a megtakarításainkból, családi segítséggel és minimális hitelből veszünk egy-egy kisebb lakást. Ennek nem párkapcsolati, inkább befektetési okai vannak. Ha esetleg bármi rosszul alakulna, ilyen alapra már lehetne építeni. Ehhez persze kellett az a lakás, amiben most élünk, és amiért nem kell bérleti díjat fizetnünk a rokonságon belül.” – teszi hozzá Zsófia, hozzátéve: már csak azért is jobb külön kezelni megtakarításainkat, mert ő takarékosabbnak tartja magát.

Korábbi kapcsolataiban számos kellemetlen beszélgetést kellett lefolytatnia emiatt, most ilyesmivel nem kell foglalkoznia. Mint mondja: számára fontos volt, hogy megőrizze anyagi függetlenségét és egyenjogúnak érezze magát a kapcsolatukban, de ez a megoldás csak azoknál működik, akik közel ugyanannyit keresnek, de legalább annyit, hogy saját szükségleteiket minimális plusz mozgástérrel fedezni tudják.

A külön kasszának egyetlen teljesen közös metszete van: kisfiúk, Illés. Az ő költségeit teljesen közösen állják, de a nagyszülők itt is be-beszállnak, amivel éppen tudnak.

A pár szerint még egyetlen alkalommal nem vitatkoztak sem a költések, sem a megtakarítások miatt. A kapcsolatuk öt éve alatt leszűrt tapasztalatok egybecsengenek a pénzügyi tanácsadók véleményével:

  • A pénzügyekről, illetve a pénzhez való hozzáállásról nyíltan kell beszélni. A pénz nem tabu, az élet része, a jövőtervezés egyik alapköve. Aki homokba dugja a fejét, az feléli a jövőjét.
  • Az önállóan elért pénzügyi eredmények javítják az önértékelést.
  • Éppen ezért az önálló pénzügyek iránti vágy teljesen normális.
  • Nem szégyen segítséget kérni a másiktól. A külön kassza nem önzést, a külön megtakarítás nem külön tervezett jövőt jelent, hanem előrelátást.

A jól működő kapcsolatokban, illetve a szerelmi mámorban kevesen gondolnak erre, de Magyarországon a válási statisztikák sötét képet mutatnak: a Központi Statisztikai Hivatal elemzése szerint évente 24-25 ezer pár dönt a különválás mellett.

A The Ascant 2019-es, ezer fős felmérésében pedig a válaszadók csaknem fele mondta azt, hogy több szabadságot szeretne pénzügyei terén. Ezen számokból kiindulva a saját anyagi mozgástér, az önálló anyagi döntések lehetőségének fenntartása a bizonytalan jövő szempontjából is a legracionálisabb döntés.

Szponzorált tartalom

A cikk a Fundamenta támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik