Gazdaság

Osztrák hadiipari céget vett a magyar állam

Maróth Gáspár a hadiipari fejlesztéseket koordináló kormánybiztos a Magyar Nemzetnek adott interjújában jelentette be, hogy újabb céggel bővül az állam hadiipari portfoliója. A cseh technikát használó kiskunfélegyházi kézifegyvergyár mellé most egy brit-osztrák tüzérségi eszközökkel foglalkozó vállalatot vásárolt .

Hosszú tárgyalássorozat után az állam megvásárolta a Hirtenberger Defence Systems nevű hadiipari céget. A társaság 160 éve foglalkozik tüzérségi eszközök, valamint lőszerek fejlesztésével, gyártásával. Élenjáró technológiával van jelen a nemzetközi piacon, világszerte ismert innovatív megoldásairól és termékei kiváló minőségéről.

– nyilatkozta Maróth.

A Hirtenberger szerződését október 29-én kötötték meg, szerdától a magyar tulajdonban lévő HDT Védelmi Ipari Kft. gyakorolja a tulajdonosi jogokat.

A kormánybiztos szerint fenntartják a vállalat üzleti, technológiai tevékenységét, valamint „az ügyfelekkel ápolt kitűnő munkakapcsolatát”, és a továbbiakban is számítanak a gyár irányítóira, valamint minden dolgozójára. Fontos szerepet szánnak az Egyesült Királyságban található Middle Wallop-i telephelynek is. Magyarok először a kutatás-fejlesztés területén kacsolódhatnak a cég tevékenységébe.

Maróth szerint a vételár, az osztrák partner kérésére üzleti titok. A részletekről annyit árult el, hogy a vásárlást egy banki hitelkonstrukcióból fedezték, ezáltal a költségvetésnek nem jelentett extra kiadást.

Azért választottuk ezt a megoldást, mert hiszünk abban, hogy a társaság az üzemszerű működése mellett – jelenlegi mutatóival – ezt a hitelt biztonsággal vissza tudja fizetni. Ez a tranzakció is beleillik a magyar miniszterelnök által nemrég bejelentett tőkekihelyezési stratégiába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik