Gazdaság

A hadsereg fegyvertesztjeihez adtak el orvosi kutatásra felajánlott testrészeket

Az amerikai hadseregnek, lőszer- és robbanóanyag tesztekhez adott el eredetileg orvosi kutatásokhoz felajánlott testrészeket az arizóniai Phoenixben található Biológiai Erőforrás Centrum — számolt be a jelenleg is tartó perben elhangzottak alapján a Sky News.

A centrum a vád szerint 23 ember maradványait kezelte helytelenül, a hozzátartozókat pedig félrevezette azok felhasználásával kapcsolatban.  A per első napján elhangzottak szerint a centrum harmadik félnek, így a katonaságnak adott el emberi testrészeket. Legalább két esetben a testrészek roncsolásos, hadászati tesztjéhez biztosítottak emberi maradványokat.

A lap bemutatja Conrad Patrick esetét, aki orvosi vizsgálatokhoz ajánlotta fel maradványait. Több testrésze valóban orvosi kutatásokat és orvosi egyetemeket segített, azonban koponyáját és gerincét 2013. november 20-án küldték az Egyesült Államok hadseregének adták át.

A vád szerint a felajánlott holttestekkel nem bántak megfelelően a centrumban. Mark Cwynar, az FBI nyugalmazott nyomozója arról számolt be, hogy 2014-ben ütöttek rajta az intézményen, elképesztő állapotok fogadták őket: egy asztalon emberi lábakat, egy hűtőben fejeket, illetve fej és végtagok nélküli torzókat találtak. Cwynar szerint a rajtaütésben részt vevő több ügynöknek is segítségre volt szüksége a látottak feldolgozásához.

A saját szememmel láttam, ahogyan többen teljesen kiborulnak. Néhányan megtagadták, hogy visszatérjenek a helyszínre

— mondta, hozzátéve: ő maga egy olyan testet látott, amelyről a fejet eltávolították és egy kisebb fejet varrtak rá, Frankenstein módszeréhez hasonlóan.

A 23 elhunyt hozzátartozója polgári perben támadta meg a központ tulajdonosát. A családtagok szerint a centrum azt ígérte, hogy a felajánlott testrészeket orvosi kutatásokhoz használják fel, mielőtt elhamvasztva visszaküldik a maradványokat. David TeSelle, a hozzátartozókat képviselő ügyvéd az esküdtszéknek arról beszélt, hogy a családokat nem tájékoztatták arról, hogy a testeket felvágják, haszonszerzésre használják, illetve hogy olyan módon használják azokat, amelyhez nem kértek jóváhagyást. Az ügyvéd egy árlistát mutatott az esküdteknek, ezek szerint egy fej nélküli testért 4 ezer dollárt (körülbelül 1,1 millió forintot) kért a központ.

Stephen Douglas Gore, a centrum tulajdonosa 2015-ben beismerte, hogy részt vett a maradványok helytelen kezelésében. Azonban elutasította, hogy olyan módon használták volna fel a maradványokat, amelyhez az adományozók nem járultak hozzá. Timothy O’Connor, Gore ügyvédje szerint az adományozók mindegyike formanyomtatványt írt alá, amelyben engedélyt adtak a boncolásra. A jogi képviselő szerint a centrum legálisan jutott haszonhoz a testek üzleti felhasználásával.

Kiemelt kép: SkyNews

Ajánlott videó

Olvasói sztorik