Gazdaság

Hetedikben a pénz fontosabb a diplománál

Tudásvágy kontra pénzéhség harca pályaválasztás előtt.

A pályaválasztás előtt álló hetedikeseknek sokkal fontosabb a diplománál, hogy munkájával majd sok pénzt keressen. Ez derül ki az MTI által idézett kutatásból. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (GVI) 9239 hetedikes tanuló továbbtanulással és szakmaválasztással összefüggő terveit, céljait mérte fel a 2018-2019-es tanév második félévében.

Kiderült, a megkérdezett tanulók 35 százaléka szeretne felsőfokú végzettséget, diplomát.

32 százalékuk szakmát és érettségit, 11 százalékuk még nem tudta, mi a legmagasabb iskolai végzettség, amit el akar érni. 2014 óta még mindig nő a diplomára vágyók aránya, csökken azoké, akik érettségit, illetve szakképzettséget és érettségit szeretnének.

A diákoknak jövőbeni munkájuk kiválasztásánál fontos a szabadidő mennyisége, a jó munkahelyi légkör, de 71 százalékuk a pénzt tartja elsődleges szempontnak, olyan munkát akarnak választani, amellyel sok pénzt lehet keresni.

A megkérdezettek 88 százaléka foglalkozott már a továbbtanulás kérdésével. Tízből nyolcan a beszélgetést a szülőkkel nevezték elsődleges tájékozódási forrásnak, 66 százalékuk osztályfőnöki órán, 38 százalékuk az iskolai pályaválasztási rendezvényen, 14 százalékuk kamarai pályaválasztási rendezvényeken szerezte a legfontosabb információkat.

Kiemelt kép: 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik