Gazdaság

VG: A magyar vásárlóerő jobb a románnál

Az Eurostat hivatalos adatai szerint a vásárlóerő-paritáson számított magyarországi bruttó átlagkereset a harmadik helyen állt az előző évben a V4-ek között. A visegrádi csoporton belül a magyar adat jobb lett a szlováknál, a térségen kívüli Románia eredményét ugyancsak megelőzte – írja a Világgazdaság hétfői száma.

A lap szerint nem fedi a valóságot az a napokban számos sajtótermékben közölt hír, amely szerint a román vásárlóerő megelőzte a magyar hasonló adatot, ez derül ki az Eurostat által korábban közölt statisztikák vizsgálatából.

Ha nem a bruttó, hanem a nettó átlagkeresetek szintje adja az összehasonlítás alapját, akkor az látszik, hogy vásárlóerő-paritáson mérve Magyarország Romániát mintegy 20 százalékkal előzi meg. Ráadásul úgy, hogy a rangsorolás a hazai családi adókedvezmények kihagyásával történt. A hazai index nem csak a románnál jobb: a magyar átlagfizetés többet ér, mint a horvát, a litván, a szlovák, a lett és a bolgár.

A Világgazdaság kiemeli, hogy Romániában 2018-tól kezdődően a munkáltatói adókat és járulékokat is beszámítják a bruttó kereset fogalmába, ami nagyban torzítja a kiindulási adatokat.

Kiemelt kép: Europress/ANDREI PUNGOVSCHI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik