Gazdaság

Német lap: Orbán tünteti ki Stoibert, garantált a vita

November 7-én Budapesten tünteti ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök Edmund Stoiber egykori bajor miniszterelnököt, a CSU tiszteletbeli elnökét a Magyar Érdemrend nagykeresztjével — írta meg a Münchner Merkur.

A lap birtokába került indoklás szerint a politikus a két ország gazdasági és politikai együttműködéséért tett szolgálataival érdemelte ki az egyik legnagyobb magyar elismerést.

Ugyanakkor a Münchner Merkur emlékeztet, hogy a magyar kormány és a CSU között egyre nő a fesztültség, ezért

a vita garantált.

A lap szerint Stoiber kitüntetésének indoklásában egyebek mellett arról írnak, hogy a politikus mindig figyelembe vette Európa sokszínűségét, a különböző történelmi fejlődésű országokat mindig egyenrangú félként kezelte. A Münchner Merkur szerint épp az említett európai sokféleség miatt robbanhatnak ki viták Stoiber kitüntetésével kapcsolatban, hiszen a magyar kormányt éppen ezen elv megsértése miatt kritizálták. Az Európai Parlament is, amely tavaly elinídtotta Magyarország ellen az uniós 7-es cikk szerinti jogállamisági eljárást.

Mint írják, a kritikák ellenére a CSU mindig jó kapcsolatra törekedett Orbánnal. A kapcsolat akkor kezdett kihűlni, amikor Markus Söder átvette Bajorország és a CSU vezetését. Ez akkor vált igazán egyértelművé, amikor Manfred Weber, a CSU alelnöke az EU-s választási kampányban arról beszélt: nem akar az Európai Bizottság elnöke lenni, ha ez csak a Fidesz szavazataival lehetséges. Orbán erre úgy reagált, ez sértés a magyar nép számára. Később Weber azt állította, hogy Orbán a francia elnökkel kötött szövetsége akadályozta meg az elnöki poszt elnyerésében.

A lap szerint ebben a helyzetben szimbolikus Stoiber kitüntetése, amelyben természetesen szerepet játszik a Berlini fal leomlásának 30. évfordulója is.

Stoiber egyébként 2001-ben Orbánt tüntette ki a Franz Josef Strauss-díjjal. 2015-ben az SPD ugyan felszólította a CSU-t, hogy vonja vissza Orbán díját, de a párt ennek nem tett eleget.

Edmund Stoiber kitüntetéséről a Magyar Közlöny 2018 márciusi számában jelent meg határozat.

Kiemelt kép: Edmund Stoiber és Orbán Viktor kezet fog a Német Gazdasági Klub 20. jubileumi évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, a Stefánia Palotában, 2012. február 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik