Gazdaság

Klímavédelmi pert indítanak az egyik legnagyobb olajtársaság ellen

Példa nélküli per készülődik New Yorkban az Exxon Mobile nevű amerikai olajtársaság ellen — írta meg a BBC. Az állam azzal vádolja az egyik legnagyobb olajipari céget, hogy félrevezető információkat tett közzé az üzletet érintő klímaváltozással kapcsolatos költségekről befektetői felé. A per ma kezdődik és előreláthatólag 15 napog fog tartani.

Az Exxon tagadja a vádakat, állításuk szerint minden releváns információt nyilvánosságra hoztak, a pernek pedig politikai vannak. A vádlottak között van ugyanis Rex Tillerson korábbi amerikai külügyminiszter, aki állami tisztségét megelőzően éveken át vezette az Exxont. New York legfőbb ügyésze pénzügyi csalással vádolja a céget, szerinte ugyanis állítása az Exxon a projektjei értékelését alacsonyabb környezeti költségekkel végezte el, mint azt ígérte a befektetőinek, így a cég eszközeit értékesebbnek és kevésbé kockázatosnak tűntette fel, így félrevezette befektetőit. Az Exxon azzal védekezik, hogy a célja a kalkulációkkal csupán az volt, hogy jelezze, figyelembe veszik a környezet terhelésével járó költségeket. A környezetvédők régóta nyomást gyakorolnak az olajipari cégekre, hogy átláthatóbban tüntessék fel környezetvédelmi költségeiket. Abban reménykednek, hogy látva ezeket, a befektetők inkább a fenntarthatóbb technológiák felé fordulnak.

Carol Muffet, a Nemzetközi Környezetvédelmi Jogi Központ vezetője a BBC-nek arról beszélt, hogy az Exxon elleni per mérfölkő az egyre növekvő számú eljárásban, amelyeket olajipari vállalatok ellen indítanak, nem csak az Egyesült Államokban, hanem világszerte.

Kiemelt kép: JULIAN STRATENSCHULTE/dpa

Ajánlott videó

Olvasói sztorik