Gazdaság

A Médiatanács elmagyarázza, miért nem hosszabbította meg a Civil Rádió engedélyét

Kedden közleményt adott ki a Médiatanács azzal kapcsolatban, hogy a Civil Rádió médiaszolgáltatási jogosultsága idén decemberben lejár, és azt a Médiatanács, a rádió kérelme ellenére nem hosszabbította meg. Szerintük az üggyel kapcsolatban több pontatlanság is megjelent a sajtóban, ezért közlik az álláspontjukat.

Mint írták, a jelenleg hatályos jogszabályok értelmében minden médiaszolgáltató a pályázati eljárásban határozott időre szóló, 7 éves frekvenciahasználati jogosultságot szerez. A médiatörvény lehetőséget biztosít a médiaszolgáltatóknak, hogy a jogosultság lejártát megelőzően kezdeményezzék médiaszolgáltatási jogosultságuk további, legfeljebb 5 évvel történő – pályázati eljárás nélküli – megújítását. Ez tehát egy kedvezmény azon rádiók részére, melyek a törvény és a hatósági szerződés maradéktalan betartásával működtek.

Elhallgattatta a Médiatanács a Civil Rádiót
Magyarország legnagyobb nonprofit rádiója nem kapott engedélyt a folytatásra.

A törvény azt is kimondja, hogy amennyiben a médiaszolgáltatót a 7 éves működése alatt súlyos vagy ismételt jogsértés miatt a Médiatanács elmarasztalja, akkor a pályázat nélküli hosszabbítás kizárt. Ezért ha egy ilyen jogsértés történik, a Médiatanácsnak semmilyen mérlegelési jogköre nincs a jogosultság megújításával kapcsolatban. Ez a szabály a Civil Rádió működésének megkezdése óta nem változott, tehát a Civil Rádió – csakúgy, mint a többi médiaszolgáltató – teljes működése alatt tisztában kellett legyen a szabályokkal.

Azt is fontos tudni, hogy a Médiatanács valamennyi határozata ellen jogorvoslati lehetősége van a médiaszolgáltatóknak, azonban a Civil Rádió a megállapított – háromszor ismételt – jogsértései kapcsán született hatósági határozatok ellen egyszer sem élt jogorvoslati lehetőségével.

Az, hogy a Médiatanács a médiatörvény előírásai miatt nem újítja meg egy szolgáltató médiaszolgáltatási jogosultságát, nem egyedi eset. A közelmúltban a székesfehérvári Vörösmarty Rádiónak és a hevesi 93,7 Rádió 1-nek sem újította meg a médiaszolgáltatási jogosultságát hasonló jogsértések miatt a testület.

Egyetlen médiaszolgáltató sem használhat egy frekvenciát korlátlan ideig, hiszen a frekvenciavagyon korlátos állami erőforrás. A jogalkotó szándéka a médiatörvényben a felelős és gondos gazdálkodás elvének érvényesítése, valamint a rádiós piac sokszínűségének biztosítása, ezért szorítja a frekvencia használatát meghatározott időkorlátok közé – olvasható a közleményben.

A Médiatanácsnak ugyanakkor szándékában áll azokat a frekvenciákat újra megpályáztatni, amelyeken a szolgáltatók jogosultságát – a Civil Rádióéhoz hasonlóan – nem hosszabbította meg. A régi és az új pályázók egyenlő esélyekkel lesznek jogosultak pályázatot benyújtani.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi/Róka László

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.