Gazdaság

Megdöbbentő értelmezés: ha lejár a hároméves bérmegállapodás, újra a három évvel ezelőtti bér jár

Kiderült, sajátosan értelmezték a hároméves bérmegállapodást a Vasútegészségügyi Nonprofit Kft.-nél, s ennek megfelelően módosították mintegy 900 alkalmazottjuk munkaszerződését. A cégnél úgy vélik, mivel a 2017-2019-re kötött megállapodás ez év végén lejár, a bérek visszaállnak a korábbi alaphelyzetbe.  A Vasutasok Szakszervezete szerint ez nemcsak furcsa, hanem aggályos megoldás is, ezért a minisztériumtól kérnek értelmezési megerősítést.

Megdöbbentette a Vasutasok Szakszervezetét (VSZ) a hároméves bérmegállapodás ilyen furcsa értelmezése, amellyel az érdekvédők a Vasútegészségügyi Nonprofit Kft.-nél találkoztak. A cég határozottan állítja: mivel a 2017-2019-re szóló hároméves béremelés meghatározott időre szól, ezért a megemelt munkabérek sem járnak ennél hosszabb ideig. A munkáltató furcsa értelmezése szerint tehát ez év végén a bérek visszaállnak a 2017-es szintre, s a dolgozóknak erről szóló munkaszerződés-módosítást kellett aláírniuk – adta hírül közleményében a VSZ.  Ilyen végtelenül aggályos kimenetelű értelmezéssel a szakszervezet még nem találkozott, és mivel a cégvezetéssel nem jutottak egyezségre, az Emberi Erőforrások Minisztériumától kérik a béremelés végrehajtásának értelmezését.

Az ügy tisztázása érdekében a szakszervezet arra a kérdésre is választ vár a minisztertől, hogy az eddigi bérek további folyósítására változatlanul biztosítja-e a kormány a szükséges forrásokat – emelte ki a szakszervezet alelnöke, Zlati Róbert. Szerinte felfoghatatlan ez a munkavállalókat bizonytalanságban tartó furcsa szemlélet, ilyennel más munkáltatónál még nem találkoztak. A szakszervezet szerint a cégnél lezajlott munkaszerződés-módosítások feleslegesek és aggályosak is.

Kiemelt kép: Egy beteget vizsgálnak az új digitális röntgen berendezéssel a radiológiai osztályon a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. Budapesti Egészségügyi Központjában 2019. június 6-án. A központ az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében 1,61 milliárdos fejlesztési forráshoz jut; az első ütemben a radiológiai eszközparkot újították meg 171,4 millió forintból.
MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik