Gazdaság

Beszáll a Magyar Villamos Művek az E.ON Hungáriába

Mészáros Lőrincéké lesz az a szolgáltató, amelyik az ország ötödén adja az áramot.

Az E-ON energetikai óriás rendezi a sorait a magyar piacon, ennek részeként a német anyavállalat megállapodott az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek Zrt.-vel (MVM) és a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Global Nyrt.-vel is – derül ki az E.ON Hungária Zrt. közleményéből. Korábbi bejelentésének megfelelően az E.ON megválik néhány magyarországi érdekeltségétől.

A keretmegállapodás során tervezett „eszközcsere” több lépésből áll:

  • az E-ON eddig is többségi tulajdonrésszel rendelkezett az Elmű Nyrt.-ben és az Émász Nyrt.-ben, a két cégből most kivásárolja az MVM Zrt.-t,
  • az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt.-t (Titász) eladja az Opus Global Nyrt.-nek,
  • az ÉMÁSZ Hálózati Kft.-t értékesíti az MVM csoportnak,
  • a Budapesti Dísz-és Közvilágítási Kft. közvilágítási üzletben lévő 50 százalékos részesedését eladja az MVM-nek.
  • Az MVM pénzügyi befektetőként 25 százalékos kisebbségi részesedést szerez az E.ON Hungáriában.

Az Opus Global Nyrt. a Titász megvételéről azt közölte, hogy a cég eszközértéke 100 milliárd forint, az ügylet a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyását követően, várhatóan 2020. harmadik negyedévében zárulhat. A társaság szolgáltatási területén épül fel a tervek szerint a BMW debreceni gyára. Az áramhálózati társaság megvásárlásával az Opus Global kihasználhatja azokat a szinergiákat, amelyek a Titász és a TIGÁZ szolgáltatási területének átfedéséből származnak. Magyarország legnagyobb vezetékes földgázelosztó társaságában a befektetési holding alapkezelője által kezelt energetikai magántőkealap nyáron szerzett közvetett tulajdont.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik