Gazdaság

Magyar Nemzet: Borsodban és Szabolcsban is felpörgött a falusi csok

A Magyar Nemzet információi szerint nemcsak Pest megyében és a Balaton partján, hanem a rosszabb helyzetű borsodi és szabolcsi településeken is nagy az érdeklődés a falusi csokra. Két és fél hónap alatt országszerte több mint háromezren kérelmezték a vissza nem térítendő támogatást, a legtöbben közülük nagycsaládosként a 10 vagy az 5 millió forintos lehetőséggel élnek.

A lap szerdai számában azt írja, hogy az OTP-nél szeptember közepéig több mint 1800 család igényelte a falusi csokot, összesen 10 milliárd forint értékben. A banknál többségében vannak azok a családok, amelyek a támogatotti körbe tartozó településeken vásárolnak házat, majd azt felújítják. Az OTP-nél 10-ből 6 kérelmező három vagy több gyermekre tekintettel igényli a vissza nem térítendő támogatást.

A Magyar Nemzet szerint az OTP-hez a legtöbb kérelem Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megyéből érkezett be, míg az Ingatlan.com-nak a napilap számára készített összegzése alapján Pest, Somogy, Veszprém és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei települések találhatók a falusi csok legkeresettebb helyszínei között.

A települések népszerűségi listájának élén Fonyód, Badacsonytomaj és Örkény áll. Az Ingatlan.com adatai arról tanúskodnak, hogy a 20 legkeresettebb helység között további öt Pest megyei, három dél-balatoni (somogyi) és öt észak-balatoni (Veszprém megyei) település található meg, de van három borsodi kistelepülés, illetve egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei (Abádszalók) is.

A felmérés szerint 60 olyan település van a programban szereplő 2468-ból, ahol a falusi csok hatására a kínált ingatlanok irányára legalább megduplázódott. Ezeknek a településeknek a 40 százaléka Vas, Veszprém és Zala megyében található, harmaduk Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád és Tolna megyében.

A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy a falusi csokos települések kétharmadában legalább 10 százalékkal csökkent a hirdetett ingatlanok átlagos négyzetméterára, több száz helyen pedig az aktuális kínálatban szereplő ingatlanok jóval olcsóbbak a korábbinál.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI/Kálmándy Ferenc

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik