Gazdaság

Egyetlen nap alatt brutálisan megdrágult az olaj

A valaha volt legnagyobb, majdnem 20 százalékos ugrás egyik napról a másikra az olaj árában arra, hogy rakétatámadás miatt kiesett a szaudi termelés fele, ami a világ napi felhasználásából 5-6 százalék kiesését jelenti. Aztán az ár visszahúzódott „csak” +10 százalékba – fedezte fel Vakmajom (alább a Facebook-bejegyzés).

És valóban, jelentősen megemelkedtek az olajárak a hétfői piaci nyitáskor a szaúdi Aramco cég létesítményei ellen a hét végén végrehajtott dróntámadások után, amelyek visszavetették a kitermelést az olajországban.

Dróntámadás felezte le az olajkitermelést
A világ napi olajkitermelésének huszada lett oda, átmenetileg.

Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 67,28 dollárra emelkedett az ázsiai piacokon, 11 százaléknyit a pénteki záráshoz képest, számol be az MTI. A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára szintén 10 százalékot meghaladó mértékben, hordónként 60,60 dollárra nőtt. Közvetlenül nyitás után mindkét típus ára magasabban is állt.

Ugyan az Egyesült Államoknak – amely már a világ legnagyobb kitermelője – a napi kiesés 100-szorosát meghaladó tartaléka van, amelyből szükség esetén piacra dobhat, de ez még nem történt meg. És ha ez így marad, akkor a magyar autózóknak pár nap múlva nagyon fog fájni az üzemanyagár-emelés.


Kiemelt kép: MTI/AP/Lynne Sladky

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik