Gazdaság

Gyengül-e még tovább a forint?

Nem bír visszaerősödni a forint az elmúlt két hét gyengülése után, az euróval szembeni árfolyam hétfő délelőtt fél 11 tájban 331,90 forintnál jár, és 1 dollár kis híján 300 forintot ér.

Hol lehet a vége a forint vesszőfutásának, vagy épp korrigálni fog az árfolyam, erősödni fog a forint – ezt járja körül a Portfolio.hu cikke.

Két tényező is okozta az elmúlt két hétben a forint értékvesztését. Egyrészt elmérgesedtek az amerikai-kínai kapcsolatok, belengette a két nagyhatalom, hogy a kereskedelmi háborúban újabb termékekre vetnek ki vámokat, és Nagy-Britannia EU-ból való kilépése körül is nőtt a bizonytalanság, az európai gazdaság lassulására eközben egyre több jel van. Másrészt a Magyar Nemzeti Bank alacsonyan tartja a kamatokat, sőt, inkább további lazításon gondolkodhat.

Mivel ezek nem változnak, nem tűnnek el egyhamar, inkább arra lehet számítani, hogy a forint árfolyama az euróval szemben a következő hónapokban a 330 körüli, 325-335 közötti sávban fog mozogni – jósolják a Portfolio.hu-hoz befutott elemzői kommentárok alapján. Van olyan amerikai bank, amelynek közgazdászai arra számítanak, jövőre átlépheti az árfolyam a 340-es szintet is.

Kiemelt kép: Nyíregyháza, 2019. szeptember 5. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke előadást tart az 57. Közgazdász-vándorgyűlésen a Nyíregyházi Egyetemen 2019. szeptember 5-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik