Gazdaság

Bagóért adták bérbe, közben hagyták lerobbanni a Millenáris emblematikus épületét

A Millenárist üzemeltető, folyamatosan százmilliós veszteségeket termelő állami cég 15 évre adta bérbe a park egyik nagy épületét úgy, hogy a szerződésben garantálta, nem fog árat emelni. A Millenáris Nonprofit Kft. a másfél évtizedre szóló megállapodásban eleve alacsony bérleti díjat kért. A Fogadó épületét érintő, jelenleg is érvényben lévő szerződés elég éles kontrasztban áll azzal a követeléssel, amit a Nemzeti Táncszínházzal szemben fogalmazott meg és képviselt az állami tulajdonú kft.

Júliusban számoltunk be arról, hogy kormányzati szintig jutott le az a vita, ami a miniszterelnök új irodájaként szolgáló karmelita kolostorból elköltöztetett Nemzeti Táncszínház és a Millenáris Kft. között robbant ki. A Kásler Miklós emberierőforrás-miniszterhez tartózó táncszínház számára egy ötmilliárdos beruházással saját épületet alakítottak ki a Millenáris Park területén, de a beruházás idején nem rendezték a tulajdonviszonyokat. Az egykori Ganz-csarnok annak ellenére, hogy direkt táncszínházi funkciókkal építették át és bővítették ki, továbbra is a Millenáris Kft. tulajdonában maradt.

Ötmilliárdos épületet kapott az Orbán kedvéért elköltöztetett táncszínház, földönfutó lesz miatta
A Millenáris óriási bérleti díjat követel a Nemzeti Táncszínháztól, két miniszter beavatkozása sem hozott megegyezést.

A Miniszterelnökség alá tartozó cég vezetője az épület átadása után egy akkora összegű bérletidíj-követeléssel állított be a táncszínház igazgatójához, ami azonnal csődbe vitte volna az intézményt. A Glázer Tamás ügyvezető igazgató vezetése alatt álló Millenáris kezdetben havi 80 milliót kért, ami több volt, mint a színház költségvetési támogatása, amely havi bontásban alig haladja meg a 60 millió forintot.

A hosszas vita után a kormány végül 531 milliós extra támogatást adott az intézménynek a díjak fizetésére: vagyis

az egyik állami intézménynek 40 millió forintot meghaladó összeget kell fizetnie egy másik állami cég zsebébe, amit a költségvetés fedez, azért, mert nem írták át az ingatlan tulajdonjogát.

A Millenáris Kft. ennél sokkal gálánsabban viselkedett a BCC Neo Kft.-vel, amely 2013-ban költözött be a Fogadóba, hogy ott üzleti vállalkozásként elindítsa a Millipop Mosolygyárat. A szerződés szerint a Millenáris havi 1,6 millió forintért adta oda a Fogadót háromszor ötéves határozott időtartamra, a bérlőnek ezen felül a látogatószámmal arányosan az eladott jegyekből 100 forintos részesedést kell fizetnie. Nevük elhallgatását kérő informátoraink szerint, az utóbbi tétel nem jelent számottevő pluszt az alapdíjhoz képest, így a Millenáris akár alkalmi rendezvényekkel is ki tudná termelni a jelenlegi bevétel többszörösét az ingatlanon.

A szerző felvétele

A Millipop a megállapodással jogot nyert a 2000 négyzetméteres játszóterületet biztosító Fogadó mellett az eszközökkel felszerelt vendéglátóhely, a Zöld Péter játszótér és a Millenáris Parkhoz tartozó kisebb külső terület használatára is. A bérleti díj az évek alatt csak az infláció mértékével növelhető.

A megállapodás szerint a bérlő cégnek 70 milliós felújítási munkát is el kell végeznie az épületen.

A Fogadó azonban az elmúlt években látványos pusztulásnak indult, a park legrosszabb állapotú épülete, holott az első Orbán-kormány idején ezt az ipari műemlék besorolású építményt is renoválták.

Ez az 1930-as évekből származó gépjavító, galvanizáló Ganz-üzemcsarnok volt 2001-ben az első emblematikus épület, amellyel a Millenáris Park megnyithatta kapuit. A Fogadó romos állapota mostanában azért különösen szembeötlő az arra járók számára, mert közvetlenül a fő homlokzata elé építették az Ipari Minisztérium helyén létesített közparkból átnyúló acélszerkezetű függőhídját.

A 24.hu megkérdezte a Millenáris Kft.-t, hogy miért kér piaci bérleti díjat a Nemzeti Táncszínháztól, amikor a másik nagy alapterületű épületét olcsón adja ki egy magáncégnek. A Millenáris tömören válaszolt: a két épület, a Millenáris Fogadó és a Nemzeti Táncszínház alapterületében, megjelenésében, műszaki tartalmában, felszereltségében és berendezésében nagymértékben eltér, ebből adódóan a felek jogai és kötelezettségei is teljesen különbözőek.

Kiemelt kép: Marjai János  / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik