Gazdaság

Lecseréltetnék Orbánnal a forintot euróra

A Párbeszéd kezdeményezi az euró bevezetésének előkészítését.

A párt szerint a forint euróval szembeni történelmi mélypontja és a horvát, román fizetőeszközökhöz mért gyengülése is jelzi, hogy a forint a régió legsebezhetőbb devizája. Egy esetleges nemzetközi pénzügyi válság ezért beláthatatlan következményekkel járna.

Mint írták, a

forint lesz az első áldozat, ha bármi baj történik a világ pénzügyi rendszerében. A kormánynak azonnal be kell fejeznie az euróra történő átállás halogatását.

Országgyűlési határozati javaslatuk szerint az Orbán-kormánynak törvényjavaslatot kell készítenie csatlakozásunkról az euróbevezetés „előszobájának” tartott árfolyammechanizmushoz. Amennyiben az ország teljesíti az euró bevezetéséhez szükséges feltételeket, meg kell teremtenie a feltételeit annak, hogy népszavazás dönthessen az euró bevezetéséről.

A Párbeszéd szükségtelennek és veszélyesnek tartja, hogy jelenleg az Alaptörvény határozza meg a hivatalos magyar pénznemet. Ez így csak 2/3-os többséggel módosítható és bármikor gátjává válhat az euró bevezetésének. Ezért a hivatalos pénznemről olyan külön törvény kell, amely rögzíti az euróra áttérés részletes szabályait is.

A Párbeszéd szerint az ügy fontossága miatt az euró bevezetéséről országos népszavazáson kell dönteni, amihez azonban előbb hatályon kívül kell helyezni a hivatalos pénznem alaptörvényi meghatározását.

Kiemelt kép: MTI-grafika a forint/euró árfolyamáról július 22-e és szeptember 11-e között. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik