Gazdaság

4,1 milliárdot fizettek a biztosítók a nyári viharkárok után

Az idei nyári viharmérleg első összesítése szerint több mint 4,1 milliárd forintot fizettek ki a biztosítók a május elseje és augusztus 31 közötti időszakban magán- és társasházak tulajdonosainak.

A Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) közlemény szerint a biztosítótársaságokhoz a nyári időszakban közel százezer bejelentés érkezett vihar, felhőszakadás, jégverés, tetőbeázás címén, ami harmadával több, mint tavaly, de nem kiemelkedő a korábbi évek átlagához képest. Ebben az összesítésben nincsenek benne a mezőgazdasági károk, és az időjárás következtében az ipari létesítményekben, közintézményekben keletkezett rongálódások.

Az összesített adatok alapján továbbra is 2010 nyara volt a legkatasztrofálisabb időszak, amikor május-augusztus között 312 ezer kárbejelentésre 30 milliárd forintot fizettek ki a biztosítók. Akkor nagyobb árvizek is voltak az országban. Az elmúlt tíz évben összesen egy és negyedmillió kárt regisztráltak a társaságok, több mint 86 milliárd forint értékben.

Idén a legtöbb bejelentés június elején és végén, valamint a július végi viharokat követően futott be, elsősorban Budapestről, valamint Baranya, Borsod és Szabolcs megyékből. Az okok között az átlagosnál többször szerepelt a felhőszakadás, amely például Fejér megyében milliós nagyságrendű egyedi kárt is okozott.

Egyre több gondot jelentenek a villámcsapások, amelyek külön tételt képeznek, és 2010 óta több mint harmadannyival terhelték meg a társaságok kárráfordítási összegeit, mint a viharok. Igaz, ezeket a károkat a MABISZ nem szezonális jelleggel, hanem éves szinten összesíti. Tavaly egész évben közel két és félezer elsődleges és majdnem 35 ezer másodlagos hatás nyomán 3,3 milliárd forintot térítettek meg ügyfeleiknek a társaságok, idén az első nyolc hónap után közel kétmilliárdnál tartanak.  Baranya megyében például egy nagyösszegű villámcsapáskár utáni kifizetés megközelítette a 2,4 millió forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik