Gazdaság

Ír külügyminiszter: Nincs kész terv a rendezett brexitre

Nagy-Britannia még mindig nem állt elő semmiféle javaslattal arra, hogy rendezetten lépjen ki az Európai Unióból – jelentette ki szerdán Simon Coveney ír külügyminiszter azután, hogy Boris Johnson brit kormányfő Londonban a parlamentnek azt mondta, hogy lényegi előrelépés történt az EU-val folyó tárgyalásokon.

Csakis akkor történhet haladás, ha a brit kormány előáll aktuális javaslatokkal, amelyeknek van annyi értelmük, hogy foglalkozzunk velük,

közölte Coveney sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy a brit kilépés problémája összetett, megoldásra vár, de jelenleg London semmilyen javaslattal nem hozakodott elő.

Johnson az utóbbi napokban többször is kijelentette, hogy „lendületes” tárgyalások folynak Brüsszellel az alsóház által háromszor is elvetett eredeti brexit-megállapodás alternatíváiról, de e tárgyalásokról eddig semmiféle részlettel nem szolgált, ezért szerdán a brit parlament alsóházában az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn arról faggatta, hogy a kormány milyen új megállapodási javaslatokat terjesztett az Európai Unió elé. Válaszként Johnson ismét csak annyit mondott, hogy kormányának eltökélt szándéka új megállapodás elérése az október 17-i EU-csúcson, és utána az ország kiléptetése az EU-ból az október 31-i határnapon.

A brit miniszterelnök egyúttal megerősítette, hogy kormánya kész október közepén előrehozott parlamenti választásokat tartani, ha az ellenzék törvényt alkot a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnésének tilalmáról.

Kiemelt kép: Simon Coveney, Europress/Wiktor Szymanowicz/NurPhoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik