Gazdaság

10 nap múlva startol az új kártyás és online vásárlás

Szeptember 14-től megváltozik Magyarországon a kártyás fizetés, illetve az online vásárlás és bejön az open banking (nyílt bankolás) , melynek jegyében új pénzügyi szolgáltatásokkal is bombázhatnak minket. Hogy mire kell figyelnünk, arról készített összefoglalót az Index.

  • Az e-kereskedelemben illetve az online fizetéseknél dupla azonosítás lép be.

Az intézkedéssel biztonságosabbá válhat az online vásárlás. Az azonosítás többfajta lehet, a legegyszerűbb a pushüzenet. Vagyis az általunk ismert jelszóval belépünk a netbankba, mobilbankba, de a fizetés jóváhagyásához rá kell nyomnunk az általunk birtokolt okostelefon képernyőjére is. A push mellett ilyen második megerősítés lehet az SMS, a QR-kód vagy egy ujjlenyomatos azonosítás (utóbbi már a birtokolt eszköz és a biometrikus azonosítás elegye). Szeptember 14-től továbbá mindenkinek arra kell számítania, hogy az internetbanki belépéshez már nem elég a felhasználónév és egy statikus jelszó, illetve az internetes vásárlásnál is több kell a kártya adatainál (kártyaszám, név, lejárat és a hátsó oldalon lévő három számjegyű CVV/CVC-kód).

  • 5 ezer forint alatt is kellhet a PIN-kód érintéses fizetésnél.

Ezzel előznék meg, hogy az ellopott kártyákkal sorozatosan visszaéljenek. Ha öt darab 5 ezer forint alatti fizetést (nagyjából 150 eurónyit, azaz 47 ezer forintnyit) indítottunk, akkor a banknak meg kell győződnie arról, hogy valóban mi használjuk-e a kártyát, azaz PIN-kódot kell kérnie.

  • Elindul a nyílt bankolás.

Ez azt jelenti, hogy – megfelelő biztonsági feltételrendszer mellett – a bankoknak biztosítaniuk kell, hogy ügyfeleik engedélyt adhassanak külső szolgáltatóknak arra, hogy számlatörténetükhöz hozzáférjenek. Kockázatosnak tűnik. Értelme az lehet, hogy például kedvezményes vásárlási lehetőségekhez jussunk. Azt még nem látni, mennyire lesz erre igény Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik