Gazdaság

A magyar adófizetők állták Demján Sándor adakozásait

A Demján Sándor tulajdonában álló TriGránit csoport óriási építkezésének része volt az első Fidesz-kormány legdrágább PPP-projektje, a Művészetek Palotája (Müpa). A TriGránit csoporthoz tartozó Müpát üzemeltető cég 23 milliárdos adózott eredményt ért el 2005 óta, az adófizetők pedig akár 168 milliárd forintot is bukhattak a 2035-ig hatályos szerződésen — írta meg a G7.

Az eredetileg Modern Magyar Művészetek Múzeum az első Orbán-kormány ötlete volt. Bár a lap szerint az eredeti tervek 31,3 milliárdos fejlesztésről szóltak, a  Fidesz-kormány a 2001-2002 évekre vonatkozó költségvetésben 52 milliárd forintot hagyott jóvá a Millenniumi Városközpont Kulturális Tömb megvalósítására.Először tízéves konstrukcióban gondolkodtak: az állam 8-10 milliárd forintig állta volna építkezést, a maradék összeget pedig 10 év alatt törlesztette volna bérleti díjként. 2005-ben uzonban a Hiller István vezette kulturális tárca egy 30 éves szerződést kötött, ráadásul euró alapon, aminek devizakockázatát a magyar állam állta. Így az eredetileg kalkulált 8 százalékos megtérülést 2018-ig végül 23 százalékra sikerült feltornászni.

A G7 hozzáteszi: a TriGránit és Demján Sándor, illetve 2018-as halála után örökösei jól jártak.

A Müpát az államnak működtető Nemzeti Filharmónia Kft. 101 milliárd forint bevételhez jutott 2002-es alapítása óta. Másfél évtized alatt a TriGránit  23 százalékos profitrátát ért el a Müpával. Számításaik szerint 23 milliárd forint adózott eredményhez jutott 2018-ig a céget birtokló csoport.

Hozzáteszik: Demján Sándor kifejezetten büszke volt nagylelkű jótékonysági kiadásaira, 2006-os nyilatkozata szerint közel 20 milliárd forintot adományozott közérdekű célokra. A lap szerint azonban az adófizetőktől így is 3 milliárd forinttal nagyobb adományhoz jutott.

A G7 cikke állítja: 2005-ös áron számolva 106,5 milliárd forintot bukott azon a magyar állam, hogy a TriGránit csoportnak 30 éves PPP szerződés keretében fizeti ki a Müpa építkezését ahelyett, hogy államadósságból finanszírozta volna. További részleteket itt olvashat.

Kiemelt kép: Illyés Tibor/MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik