Gazdaság

Bízik munkahelyében a legtöbb magyar

77 százalék legalább öt évre biztosítva látja munkahelyét.

A magyar munkavállalók 77 százaléka minimum öt évre biztosnak látja pozícióját a munkahelyén, 82 százalék szerint cége még öt év múlva is működni fog. Az MTI a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián közös munkaerőpiaci kutatása alapján azt írja, a magyar munkavállalók kifejezetten optimisták.

A felmérés adataiból képzett munkaerőpiaci stabilitási index most 70 pont lett. 2018 hasonló időszakához képest egy, az előző negyedévhez képest két ponttal nőtt. A mérőszám egy 100 pontos skálán mutatja, hogy a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi munkahelyük hosszú távon megmarad.

A kutatás 13 kérdése azt vizsgálta, miként ítélik meg a dolgozók  munkahelyük biztonságát, erőfeszítéseit munhelyük megőrzése érdekében, milyen esélyeit látják új állás találásának. A résztvevők által kitöltött kérdőív válaszait az egyes témakörökben átlagolták az eredményeket pedig pontokban határozták meg.

A kutatásban 94 pontot mértek annál a kérdésnél, hogy mennyire bíznak a munkahelyük fennmaradásában. A megelőző két évben az érték 91, illetve 89 pont volt. Az újbóli elhelyezkedés esélyével összefüggésben most mérték az eddigi legmagasabb, 57 pontos értéket, ez a mutató tavaly 53, 2017-ben pedig 44 pontot vett fel.

Kiss Márk István, a BNP Paribas Cardif biztosító vezérigazgatója szerint az optimista munkavállalói hangulatot tükrözi, hogy egyre pozitívabb a megítélése az újbóli elhelyezkedés esélyének. A munkavállalók egyre nagyobb bátorsággal mernek felmondani akkor is, ha nem tudják pontosan, hol helyezkednek el utána.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik