Gazdaság

Nincs elég ember, aki leszedné a dohányt

Az időjárás szeszélyessége ellenére közepesen jó szezonra számítanak a dohánytermesztők az idén – írta csütörtöki lapszámában a Magyar Nemzet.

Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének elnöke a lapnak elmondta: közepes állapotban vannak az ültetvények, további kedvező időjárás esetén nem lesz gond a terméssel. A termelők július második felében megkezdték a betakarítást, amely jelenleg egyharmadánál tart. A szakember szerint a minőségről még korai lenne véleményt mondani, jelen állás szerint átlagos vagy annál egy kicsit jobb lehet a betakarított és értékesített dohány minősége.

Az elsődleges feldolgozók 5511 tonnára kötöttek szerződést a termelőkkel, jó idő esetén azonban akár a hatezer tonnát is elérheti az idei termésmennyiség. A terület az elmúlt évihez viszonyítva 120-130 hektárral csökkent, a leszerződött terület 3127 hektárt tesz ki az idén – mondta a szövetség elnöke.

A munkaerőhiány is egyre nagyobb gondot jelent az ágazatban. Burley dohányt jellemzően már csak családi vállalkozások termesztenek, a virginiát viszont napszámosok törik, akik egyre kevesebben vannak. A dohány betakarítása rendkívül nehéz fizikai munka, ezért sokszor a magasabb bérekkel sem tudják elcsábítani a közmunkásokat sem a termelők.

A szövetség elnöke megjegyezte, hogy a felvásárlási ár nem fedezi a termelési költségeket, így az ágazatot gyakorlatilag a hektáronként bruttó 900 ezer forintos állami támogatás tartja életben. Ugyanakkor nem egyedi jelenségről van szó: egész Európában, sőt a világ többi részén is a pluszjuttatásoknak köszönhetően maradhat fenn a dohánytermesztés.

Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik