Gazdaság

Rettegett mélyponthoz közel a forint

Idei mélypontjánál tartózkodott a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a nemzetközi devizapiacon. Az eurót hétfőn este 327,84 forinton jegyezték, kedden reggel fél nyolckor pedig 327,92 forinton. Hétfőn az eurót 328,01 forinton is jegyezték, ami a forint idei leggyengébb árfolyama lett az euróval szemben. Legutóbb május végén jegyezték az eurót 327 forint felett, eddig az volt a forintárfolyam idei mélypontja. A jegyzés 328 forint felett legutóbb egy évvel ezelőtt, tavaly július elején állt, írta az MTI.

A dollár ellenében pedig már lassan 2,5 éves mélypontról beszélhetünk. Mindez több tényező együttes hatása a Portfolio.hu szerint:

  • A romló gazdasági növekedési és alacsony inflációs kilátások további EKB- és Fed-lazítást hozhatnak.
  • A megállapodás nélküli Brexit esélye is nőtt, ez is rontja a befektetői hangulatot.
  • Az MNB múlt héten jelezte, intézkedne, hogy a korábban megcélzott 200-400 milliárd forintos sávban maradjon a magyar bankrendszer többletlikviditása.
  • Közben Magyarország külső egyensúlyi pozíciója érdemben romlott az utóbbi években.
  • A GDP-növekedési kilátások sem annyira rózsásak már, erre akár két élénkítő csomaggal is reagálhat 2020-ban a kormány
  • Mindezek együttesen ronthatják a forint relatív megítélését, ezek okozhatják a forint mélyrepülését.

A dollár jegyzése a hétfő esti 294,28 forintról 294,47 forintra emelkedett kedd reggelre, a svájci franké pedig 296,62 forintról 296,94 forintra. A dollárral szemben május 23-án érte el idei leggyengébb árfolyamát a forint 294,84-es jegyzésen, a svájci frankkal szemben pedig a kedd korán reggel elért 297,18 forint az idei mélypont.

Kiemelt kép: MTI / Kollányi Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik