Gazdaság

Az egyik leggazdagabb magyar nehezen emészti meg, hogy csuklóztatják

Az állam más esetekben büszkén hirdeti, ha 100 embernek munkát tudott adni, kedvezményekkel és támogatásokkal segíti az új beruházásokat, ezért érthetetlen, miért nézi tétlenül, amint 250 ember az utcára kerül – mondta az egyik leggazdagabb magyar, Bige László az agrarszektor.hu-nak. Bige szolnoki kénsavgyárát a katasztrófavédelem leállíttatta, azt a cég megtámadta bíróságon, a bíróság Bigééknek adott igazat, de az elsőfokú határozatot meg a katasztrófavédelem fellebbezte meg, és mivel beütött a nyári ítélkezési szünet a bíróságokon, ezért várni kell szeptemberig, a döntésig. Addig nem termel a gyár.

Bige kettős mércére is tesz utalást. Pár napja robbanás történt a Borsodchem gyárában,

a katasztrófavédelemben pedig egy percig sem merült fel, hogy le kellene állítani a gyárat. Ami egyébként így normális. Előbb ki kell vizsgálni az ügyet, és a probléma elhárítására szólítani, de nem bezárni egy komplett gyárat.

Bige László második hónapja fizeti az emberek munkabérét, miközben áll a gyár, szállítási kötelezettségeinek pedig nem tud eleget tenni. Csak a veszteséget termeli, miközben piacot veszít.

Úgy véli, ha a szolnoki gyár elesik, akkor az akár 20 százalékos áremelkedést is hozhat a magyar műtrágyapiacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik