Gazdaság

Hiába a trafiktörvény, egyre többet dohányoznak a magyarok

Hiába drágulnak nagymértékben a dohánytermékek, a fogyasztás emelkedik, ráadásul nem a spórolós finomra vágott dohány forgalma nő, hanem a dobozos cigarettáé — írta meg a Napi.hu.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövedéki statisztikája alapján számolta ki, hogy mennyi dohánytermák fogyott az utóbbi egy évben.

A NAV jövedéki statisztikája nem közvetlenül a fogyasztásról közöl adatokat, hanem arról, hogy milyen mennyiség kerül szabad forgalomba. Év közben a kiszállítások hektikusan változnak, például adóemelések miatt is, ezért a Napi.hu gördülő összeget számolt: minden hónaphoz hozzáadták a megelőző 11 hónap adatát, amely így kisimította a különböző kilengéseket.

Ez alapján most június és tavaly július között 8,64 milliárd szál cigaretta került szabad forgalomba, amely összeget utoljára 2014 elején regisztrált a NAV. Ez a szám persze jócskán elmarad a trafikok korábbi, vagy még inkább a válság előtti szinttől, amikor ennek a duplája is elfogyhatott egy év alatt. Az elmúlt évek mélypontját 2017 áprilisa jelentette, amikor 6,8 milliárd szálat rendeltek a trafikok.

A cigaretta legfontosabb helyettesítő terméke, a finomra vágott dohány gördülő összege folyamatosan csökken. A június végével végződő évben 4,73 millió kilogramm került szabad forgalomba. A csúcsot 2016 augusztusa jelentette több mint 7 millió kilogrammal.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik