Gazdaság

Több tízezer hektoliterrel nőtt a sörfogyasztás itthon

A sörgyártással foglalkozó hazai vállalkozások száma 2016 óta nő, a cégek 2018-as beszámolóiból pedig az derül ki, hogy a sörgyártók 21 milliárd forinttal növelték bevételüket, amely így már meghaladta a 166 milliárd forintot – írja a Napi.hu.

Az árbevétel növekedése természetesen azt is jelenti, több sört is adtak el a cégek:

tavaly –  a 2017-es eredményhez képest 76 ezer hektoliterrel, 15 millió palackkal több – összesen 6,29 millió hektoliter sört értékesítettek.

Ezen belül – az újság cikke szerint – 24 százalékkal nőtt a felsőkategóriás sörök eladása, és átlag feletti növekedést ért el az alkoholmentes és az ízesített sörök forgalma is.

A Napi szerint a hazai piacot négy nagy cég uralja: a Dreher Sörgyárak Zrt., a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt., a Pécsi Sörfőzde Zrt., és a Borsodi Sörgyár Kft. E négyes teljesítménye adja az iparág 2018-as árbevételének 97,5 százalékát. A négy nagy közül a Dreher tudta legnagyobb arányban növelni árbevételét, 46 milliárd forintról 59,7 milliárd forintra. A többek között az itthon kapható Arany Ászok, Kőbányai, Pilsner és a Kozel söröket gyártó cég nyeresége is megugrott tavaly: 379 millió forintról 2,1 milliárd forintra.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik