Gazdaság

Vajnának egyetlen örököse lehet

A Vajna András György által 2018. évben felvett osztalékelőleg (…) Vajna András Györgyöt, illetve az örökösét illeti meg.

– ezzel a mondattal ér véget egy dokumentum, ami Andy Vajna fő vagyonkezelő cége 25 millió dollárjának, azaz hétmilliárd forintjának sorsáról rendelkezik. Ennyi osztalékot fizetett ugyanis 2018-ra az év elején meghalt filmproducer és üzletember legfontosabb vagyonelemeit – kaszinókat, rádiókat, korábban papíron a TV2-t is – összefogó AV Investments Kft., amely közel egy hónapos késéssel adta le 2018-as beszámolóját.

Ez azt jelenti, hogy nemcsak a tavalyi, több mint tízmillió dolláros nyereséget, hanem a korábban felhalmozott profitot is kivették a cégből. A 25 millió dolláros osztalékfizetés több mint másfélszer annyi, mint amennyit a tulajdonos a korábbi években kivett ebből a társaságból, írja a G7.

Na de ki kapja ezt a pénzt? Andy Vajna halála előtt átszervezte cégbirodalmát, jelenleg így a kizárólagos tulajdonos egy korábban szintén a néhai filmügyi biztoshoz kötött amerikai cég, a Cinergi Picture Entertainment Inc. lett. Elvileg tehát az Egyesült Államokba kellene mennie a pénznek, az érdekes azonban az, hogy az osztalék azonban mégsem került át teljes egészében az óceán túlpartjára.

Hogy ki lehet az egyetlen örökös, arra nem tér ki a cikk. Az örökség körül már eddig is sok volt a kérdőjel:

A Vajna-hagyatékból a TV2 már elveszett, de egy 3 millió dolláros hollywoodi ház még gazdára vár
67 milliárd forintra becsülték Vajna vagyonát, de a NER visszaveszi a részét.

Kiemelt kép: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik