Gazdaság

Növekedik, de már nem hasít a magyar magánegészségügy

A magánegeészségügyi szektor növekedéséről írt cikket a G7.hu. Mint írják: 2017-ben a 14 vezető hazai magánegészségügyi szolgáltató összességében 15 százalék feletti bevételnövekedést produkált, elérve az 50 milliárd forintos határt.  A piac teljes méretét viszont nagyon nehéz pontosabban becsülni, mert a kérdéses 14 cégnél csak a teljes bevétel körülbelül 15 százaléka lehet, a maradék 85 százalékon pedig több ezer kisebb magánorvosi praxis osztozhat. A szakmai konszenzus szerint a piacméret 2017 végén körülbelül 300 milliárd forint lehetett, és elég gyors ütemben nőtt, ezért is meglepő, amit az adatok a 2018-as évre vonatkozóan mutatnak.

A top14 cég közül kettő, a Medicover és a Dr. Rose éves beszámolóját ugyan nem találta meg az Igazságügyi Minisztérium adatbázisában a G7, a nélkülük összeállított top12-ből azonban az olvasható ki, hogy

2018-ban a növekedés üteme a felére esett vissza.

A csonka top12-ben 2018-ban 43 milliárd forint volt az összbevétel, ám ugyanezek a cégek egy évvel korábban is közel 40 milliárdot értek el, a növekedés így most csak 8 százalékos volt.  Hozzáteszik: 2018-ban a magánegészségügyi piac vezető társaságai közül üzemi szinten már szinte mindegyik pozitívban volt, csak a nagy építkezésben lévő, üzletmenetében még kezdeti fázisban lévő Duna Medical Center termelt veszteséget. A legnagyobb szolgáltatók eredményeiről bővebben itt olvashat.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik