Gazdaság

Az EU-s átlag fölött költünk cigire és alkoholra az átlag alatti fizetésünkből

A magyarok a fizetésük legnagyobb részét a háztartásra költik, a legkevesebbet az egészségügyre fordított kiadások képzik — írta meg az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat frissen publikált, 2017-re vonatkozó adatai alapján a Világgazdaság.

Az Eurostat kiemeli: egy ország fogyasztási szokásait meghatározza annak jövedelmi szintje, kulturális szokásai és földrajzi helyzete.

Az EU-ban rezsire, háztartásra megy el átlagosan a legtöbb pénz, az itt felmerülő kiadások a keresetek csaknem egynegyedét teszik ki. Észtországban, Litvániában és Romániában kerül legtöbbe a lakhatás, a magyar családok viszont az uniós átlaghoz képest fizetésüknek kevesebb százalékát költik ilyen kiadásokra. Ezeket követi a közlekedés 13 és az élelmiszerek 12 százalékkal.

Magyarországon a fizetések mintegy 18,8 százaléka megy el a háztartásokra, rezsire. Ez az unió 24,2 százalékos átlaga alatt van. Élelmiszerre, alkoholmentes italokra 18,2 százalékát költjük a fizetéseknek, ami jóval a 12,2 százalékos uniós átlag felett van: csak Romániában (27,8 százalék), Litvániában (21,6 százalék), Észtországban (20,3 százalék) Bulgáriában (19,2 százalék) megy el több pénz erre, mint nálunk. Ugyanannyi megy el az Egyesült Királyságban utazásra (ezen a munkába járást, ingázást értjük), mint Magyarországon. A 13,2 százalék csupán két tizeddel több mint az uniós átlag.

A lap kiemeli:

az unión belül Magyarországon a negyedik legalacsonyabb az átlagfizetés, ebből a pénzből jóval az uniós átlag (3,8 százalék) felett költünk arra, hogy cigarettázzunk és alkoholt fogyasszunk.

A 7,4 százalékos költés azt jelenti, hogy csak Litvániában (7,9 százalék), Csehországban (8 százalék), Észtországban (8,1 százalék) és Luxemburgban (8,3 százalék) megy el erre több arányaiban nézve.

Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik