Gazdaság

1511 mobilt kapcsolt ki a Telekom egyetlen nap alatt, még több ezer némulhat el

Két nappal ezelőtt kaptam a Telekomtól egy sms-t, hogy számlaelmaradás miatt korlátozni fogják a kimenő hívásaimat, ha nem fizetek. Nem értettem, mi történhetett. Elküldtem a 6forint.hu-s ügyfélszolgálatnak a kifényképezett számlámat, hiszen nekik egyetlen fillérrel sem tartoztam. Válaszra sem méltattak. Csütörtök délben egyirányúsították az előfizetésemet. Hívni még lehet, de én már nem tudok telefonálni

– mondta a 24.hu megkeresésére a közösségi médiában már 6forintos átverésnek nevezett ügylet egyik károsultja, Tibor. Három 6forint.hu-s előfizetése közül eddig egyet korlátoztak, rajta kívül még rengetegen eszméltek ugyanerre csütörtökön.

A Magyar Telekom péntek reggel kérdésünkre közölte: a szerződésben meghatározott lépéseket követően

június 27-én 1511 darab, egyetlen üzleti előfizető nevén szereplő SIM kártyán korlátozták a kimenő hívásokat.

Az intézkedésre azért volt szükség, mert a cég többszöri felszólítás ellenére sem mutatott hajlandóságot jelentős tartozásának rendezésére, illetve a számára felajánlott részletfizetési konstrukció elfogadására. A korlátozás a behajtási folyamat részeként valósult meg, egyelőre az előfizető SIM kártyáinak kis hányadát érintette. A tartozás összegéről nem kaptunk információt, több károsultnak is 300 millió forint körüli összeget említettek a cég számlázási rendszerére rálátó források.

Túl szép, hogy igaz legyen

Tibor körülbelül egy éve szerződött a 6forint.hu mögött álló céggel, két nappal ezelőttig semmilyen problémát nem tapasztalt: az ügyfélszolgálat gyorsan reagált, a cég az ígért szolgáltatás adta. Ugyanerről számolt be a 24.hu-nak több más károsult is: korrekt ügyintézésről és rendkívül kedvező költségekről beszéltek, illetve többen megemlítettek egy rendkívül provokatív Facebook-kampányt, amiben birkának nevezték azokat, akik a náluk ajánlott árnál többet fizetnek a telefonálásért. A figyelemfelkeltő posztokat hihetetlen tempóban osztották meg a Facebookon, ugyanis a cég ügyfeleinek fizetett a sikeres toborzásért.

Kép: Olvasónktól

Több, általában kifejezetten fapadosnak tűnő vállalkozás csábítja magához az ügyfeleket azzal az ígérettel, hogy minimális belépési díjért jelentősen kedvezőbb feltételekkel, hűségidő nélkül, korlátlanul telefonálhatnak és az átlagosnál többet internetezhetnek. A trükk egyszerű: ezek a cégek leszerződnek valamelyik nagy mobilszolgáltatóval és vállalkozásként úgynevezett mobilflottát üzemeltetnek. Ilyen szolgáltatást kínált, illetve honlapjuk szerint kínál a mai napig is a 6forint.hu is.

A cégeknek mint kiemelt ügyfeleknek kínált flottacsomagokban lévő előfizetések a hagyományos, lakossági árnál sokkal olcsóbbak, és általában az internetkeretük is nagyobb. A flottázós cégek receptje kézenfekvő: lakossági ügyfeleknek adnak flottás számot, beszedik tőlük a havidíjat, amiből pedig kifizetik a nagy mobilszolgáltatót, a kettő különbsége és a belépési díj pedig a minimális erőbefektetéssel dolgozó cég haszna. A szürkezónás megoldásnak azonban több buktatója van.

  • Egyrészt az ügyfél nem a nagy mobilszolgáltatóval, hanem a közbeiktatott céggel szerződik, így száma és annak mindennemű joga a cég kezébe kerül. Ez nem minden esetben van így, van, ahol a közbeiktatott cég meghatalmazást ad ügyfelének, aki így eljárhat saját ügyeiben a mobilszolgáltatónál.
  • Azon is elbukhat az ilyen virtuális flottázás, ha sokan nem rendezik számlájukat, ilyenkor ugyanis a mobilszolgáltató az összes, a csoportba tartozó készüléken korlátozhatja a hívásokat, egy hónap kimenőhívás-blokkolás után pedig a teljes szolgáltatást megtagadhatják.

Azt nem tudni, hogy a 6forint.hu mögött álló cég a nemfizető ügyfelek vagy más ok miatt nem rendezte adósságát a Telekom felé, az viszont biztos, hogy rendkívül kiszolgáltatott helyzetbe hozták a flotta tagjait. Ők ugyanis nem kínáltak fel lemondó nyilatkozatot vagy meghatalmazást tagjaiknak, akik most, korlátozott telefonjaik ügyében értelemszerűen nem tudnak eljárni a Telekomnál, hiszen a mobilszolgáltatónak velük semmilyen üzleti kapcsolata nincsen. Ezt a cég sem titkolta, az érintett ügyfelek először a Telekomtól, majd a 6forinttól kaptak SMS-t:

Azóta 6forint.hu-val kapcsolatban emlegetett korrektségnek mára nyoma sem látszik: Facebook-oldalukat törölték, ügyfélszolgálati telefonszámaikat kikapcsolták, az e-mailek özönére nem válaszolnak. Az sem biztató, hogy a 6forint mögött álló Appgenom Kft. nem adott le mérleget a tavalyi évről, néhány hete pedig az akkor még működő Facebook-oldalukon és e-mailben közölték, hogy számlaszámuk megváltozott. Kérdésünkre a Telekom jelezte: annyit tudnak tanácsolni a károsultaknak, hogy  elsősorban ahhoz forduljanak tájékoztatásért, akitől a SIM kártyát megvásárolták.

A használt SIM (így maga a telefonszám) ugyanis az adott üzleti cég előfizetéséhez kapcsolódik, ezért – a cég nem fizetése esetén – azt a továbbiakban csak akkor tudják használni, ha arról maga a cég lemond. Ilyen lemondó nyilatkozat birtokában és a SIM kártya bemutatásával a Magyar Telekom a korábbi díjcsomag részleteinek egyeztetése után tud kedvező ajánlatot adni, a lehető legrövidebb időn belül.

Csütörtökön körülbelül egy tucat károsult kereste fel a cég Bartók Béla úti irodáját, ahol a kipakolt helyiségnél mindössze egy tábla fogadta őket:

Irodánk a mai napon technikai okok miatt zárva tart!

A károsultakat tömörítő Facebook-csoportokban volt, aki azt állította, hogy a hét elején az irodában még bent volt két ügyintéző, de a telefonok csak csendben villogtak, senki sem vette fel őket. Csütörtökön több károsult is felkereste a Telekomot, ahol azt javasolták nekik, hogy az ügyintézés, illetve a számhordozás ügyében kérjenek meghatalmazást a cégtől. Volt olyan is, aki a XI. kerületi Rendőrkapitányságon akart feljelentést tenni, ott azonban azt a tájékoztatást kapta, hogy nem hozzájuk, hanem a bírósághoz kell fordulnia.

Nagyon úgy tűnik, hogy a 6forint mögött álló, illetve azzal kapcsolatban álló két cég, a Ugetsim Kft. és az Appgenom Kft. több ügyfélszámon is flottákat üzemeltethet. A cég három díjcsomagot kínál, de az egyirányúsított hívások különböző díjcsomagokban vannak, és olyan is akad, aki fizetésre felszólító SMS-t sem kapott, másnál viszont már a beérkező hívásokat is letiltották.

Egy károsult kérdésünkre elmondta: mivel számára munkaeszköz a telefon, már most tízezres kára van. Hozzátette:

Az egy dolog, hogy két számomból egy ment a levesbe. De az idős anyukám telefonja is náluk van. 120 kilométerre él tőlem, nem tud ilyen ügyekben intézkedni. Holnap utazok le hozzá és viszek neki másik telefont, másik kártyával, hogy ne legyen elvágva a külvilágtól. Egészen biztosan feljelentem a céget, mert ilyesmit büntetlenül nem lehet megtenni.

Innentől jelentősen javulhat, de tovább is romolhat a helyzet: amennyiben a SIM kártyák előfizetőjeként a cég rendezi tartozását,  az érintett hívószámok korlátozását a Magyar Telekom feloldja,

ellenkező esetben az ugyanezen cég nevén szereplő további SIM kártyáknál is korlátozza a hívásforgalmat, végső esetben felmondja a céggel kötött előfizetői szerződéseket.

A G7 írásban elérte a 6forint.hu mögött álló céget. állításuk szerint a Telekomnál nem tudtak kedvezményeket kialkudni, ezért kerültek negatív spirálba. A G7 csaknem a teljes levelet megjelentette, itt elolvashatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik