Gazdaság

5+1 tipp szúnyogok ellen

Ezekben a napokban nem csak a szünidei programok megszervezése okozhat gondot a szülőknek, hanem az is, hogyan védjék meg a gyerekeiket a sosem látott szúnyogáradattól. Íme 5+1 tipp, amelyek kellő muníciót biztosítanak a szúnyogok ellen vívott harcban.

1. Számoljuk fel a szúnyogok élőhelyét saját házunk körül.

A szúnyogok szaporodásához alapvetően két dolog szükséges: vizes élőhely és meleg időjárás. Komoly előrelépés érhető el az esővizes hordók lefedésével, az ereszcsatornák kitakarításával, valamint a kertben hagyott vödrök, kannák, talicskák, gyermekjátékok letakarásával, hogy az esővíz ne tudjon bennük összegyűlni.

2. Nyírjuk gyakran a kerti füvet és tartsuk kordában a kerti sövényt.

A hosszúra hagyott fűben sokkal jobban megmarad a nedvesség, ami segíti a szúnyoglárvák kifejlődését, ugyanígy a burjánzó bokrok, bozótok. Ezek is mind kiváló búvóhelyet kínálnak a szúnyogoknak.

3. Legyen ilyen növény a kertben

Filléres trükk: a citromfű, levendula, rozmaring, bazsalikom, körömvirág illata taszítja a szúnyogokat, így ha több fűszernövényt tartunk a kertben, teraszokon, nagyobb eséllyel kerülnek el bennünket a vérszívók.

4. Így világítsunk a kertben

A kertben használjunk LED izzókat, ugyanis azok kevésbé vonzzák a szúnyogokat – ellentétben a hagyományos izzókkal és a fénycsövekkel, amelyek szinte mágnesként gyűjtik maguk köré a rovarokat.

5. Gyújtsunk füstölőt!

Ez lehet akár sima pálcikás, illóolajos, vagy kültéren akár spirálos fajtájú – a füst már önmagában riasztja a vérszívókat.

+1 Akkumulátor legyen nálunk ha túrázunk

Egy több napos túra, tábor alkalmával egy külső akkumulátor (ún. powerbank) eddig is hasznosnak bizonyult, de innentől kezdve még egy érv szól mellette: már kapható powerbank-ről üzemeltethető szúnyogriasztó is.

A rovarok elleni védekezéshez kétféle technológiai megoldás létezik – hívta fel a figyelmet a Mammutban található MediaMarkt szakértője, Kovács Beáta. Az egyik a hálózathoz – vagyis 230 Volthoz – kötött eszköztípus, amely ideális kerti partikhoz, kempingezéshez, és vannak az akkus/elemes termékek, amelyek könnyű mobilizálhatóságuknak köszönhetően túrákhoz, táborozásokhoz is alkalmasak.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik