Gazdaság

Gyomorrontástól szenved a magyar a nyaraláson

A Görögországban nyaraló magyarok között a gyomorrontás jellegű megbetegedések aránya magas, míg a Horvátországban üdülők életét a járművel kapcsolatos problémák keserítik meg – derül ki abból az összeállításból, amelyet az Union Biztosító készített.

A biztosító ezek alapján felrajzolta az utazásán kárt szenvedett ügyfél profilját: a segítségnyújtást igénylő átlagéletkora 37 év, nagy valószínűséggel Horvátországban, esetleg Görögországban vagy Olaszországban nyaralt a probléma bekövetkeztekor, és az illető egyszerűen megbetegedett. A felmérést ismertető Világgazdaság azt írja, hogy a betegségek után a legtöbben jármű műszaki mentéséhez, baleset vagy poggyászkár miatt kérték a biztosító segítségét.

A balesetet szenvedők 30 százaléka strandon vagy vízben szerezte a sérülését, kagylótól és medúzától, de jellemző a rovarcsípés, allergia, ficam, rándulás és végtagtörés is. A medúzacsípés ellátásáért átlagosan 50 ezer forintot fizettek tavaly a biztosítók, lábujj, fej, kéz rándulása és törése esetén 45 ezer forintot. Gyomorrontás, hányás, hasmenés esetén átlagosan 36 ezer forintért kaptak ellátást a nyaralók.

A lap felhívja a figyelmet, hogy a biztosító utasbiztosítási károk jelentős részénél ne megy meghatározott összeget, hanem a ténylegesen felmerült költségeket téríti meg. Összegbiztosítás poggyászkár esetén van. Az utasbiztosítás leginkább a sürgősségi ellátásokra nyújt térítést, a halasztható beavatkozásokra nem használható fel. Autós asszisztencia és problémaelhárítás címén legtöbbször csak a jármű szervizbe szállítását, a hazaút megszervezését, vagy a javítás idejére szállásköltséget térítenek, magát a javítási költségeket nem.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik