Gazdaság

Hernádi Zsolt eladta a társkereső oldalait

A Russmedia International megvásárolta a Gran Private Equitytől a legnagyobb hazai társkereső oldalakat, például a Randivonalat működtető Dating Central Europe Zrt. többségi tulajdonrészét – olvasható egy pénteki közleményben. Ez azt jelenti, hogy Hernádi Zsolt Mol-vezér kiszállt a randioldal-bizniszből.

Hernádi, illetve Garancsi István szexoldalakhoz köthető furcsa üzleteiről korábban már írtunk egy hosszabb cikkben. A Gran Private Equity Zrt. és Garancsi érdekeltsége, a Garangold Investment Befektető Zrt. még 2013-ban szállt be az az Európai Unió JEREMIE programjába, miután 3-3 milliárd forintra kiírt pályázaton nyertek az akkori uniós pénzosztó Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől.

Szexoldalakon kartellezhettek az Orbán-rendszer csúcsvállalkozói
Az Európai Unió hírnevét sértő ügybe keveredett Garancsi István és Hernádi Zsolt, akiknek a cégeivel szemben felmerült a kartellezés gyanúja is. Annyi biztos, hogy az adófizetők pénze bánta a szexoldalak feltőkésítését.

A feladatuk az volt, hogy válasszanak ki ígéretes kezdő vállalkozásokat, és azokba fektessenek tőkét a 70 százalékban az uniótól származó forrásból. Erre a kockázatitőke-kihelyezésre találtatott alkalmasnak a két cég, a befektetéseket azonban vizsgálni kezdte az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF. A jelentésben az szerepelt, hogy

  • nem volt szabályos közbeszerzési eljárás, az egyszerűsített folyamat több ponton sértette az előírásokat, például túl rövid volt a határidő és túl specifikusak voltak az előírások
  • kartellgyanú merült fel a Gran Private Equity Zrt. és Garangold Investment Befektető Zrt. között
  • többszörös áron cseréltek gazdát a támogatáshoz kapcsolódó honlapok, ráadásul jelentős részük felnőtt társkereső oldal.

Az OLAF észrevette, hogy a Gran Private Equity-t és a Garangoldot is csupán néhány nappal a pályázat kiírása előtt alapították, és ugyanazon a napon regisztrálták őket a cégbíróságon. Ezen felül három, a pályázatban feltüntetett szakértő a Saxum Corporate Finance Zrt.-nél dolgozott a jelentkezés idején, és a referenciáikban is több közös pont volt. A Saxum alvállalkozója volt a Garangoldnak, de személyi szálakon kapcsolódott a Gran Private Equity-hez is.

Hernádi és Garancsi cége ugyanazokat az „alvállalkozókat” tüntette fel a pályázatában, ilyenek voltak a BDO Magyarország, Canductus Kft., Kovács, Réti, Szegheo Ügyvédi Iroda, Dr. Szabó Péter Ügyvédi Iroda.

Az OLAF jelentése miatt a magyar államnak 4,3 milliárd forintot vissza kellett fizetnie, mert olyan közép-magyarországi befektetésekre ment pénz, amelyeket nem lehetett volna támogatni.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik