Gazdaság

Elszámolta a kormány a nyugdíjprémiumot

Tízezer forinttal több járt volna az időseknek - állítja az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesület elnöke.

Ennyivel lett volna több a 2018-as nyugdíjprémium, ha a tényleges (4,9%) és nem a várható (4,4%) gazdasági növekedés alapján számolják ki. Az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesület szerint a különbözet alapján még járna pénz az időseknek – írja a Népszava. Karácsony Mihály elnök a lapnak azt mondta, számításaik szerint nagyjából tízezer forintos összeggel kellene kalkulálni, ami egyszeri 20 milliárdos kiadást jelentene az államkasszának.

Szerinte az utólagos elszámolás, a különbözet kifizetése nem példátlan. Így járnak el akkor is, amikor az infláció nagyobb a vártnál. Márpedig a következő költségvetésbe betervezett nyugdíjemelésnél is csak 2,8 százalékos inflációval számol a kormány, noha idén az élelmiszerek 5-8 százalékkal drágultak, így nagy kérdés, mekkora kompenzációt adnak év végén.

Farkas András nyugdíjszakértő a prémiumot szépségtapasznak nevezte, mert az  érdemben nem segít a 130 500 forintos átlagnyugdíjból élőkön, nem épül be az ellátásba. Mint mondta, a kormánynak addig nem érdeke a nyugdíjprémium utólagos plusz kifizetése a tényleges gazdasági növekedés alapján, amíg az idős emberek bármilyen alacsony összeget hálásan fogadnak.

GKI: Nyugdíjprémium és nyugdíjemelés is lesz idén
A nyugdíjemelésre a gyors infláció miatt van szükség.

Kiemelt kép: Csanádi Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik