Gazdaság

Rendkívüli közgyűlés lesz Mészáros Lőrinc Mátrai Erőművében

A társaság Alapszabályának módosítására és két új felügyelőbizottsági tag jelölésére rendkívüli közgyűlést hív össze június 21-ére a Mátrai Erőmű ZRt. (ME ZRt.). A közgyűlést követően a vállalat operatív vezérigazgatói pozíciójának várományosa Horváth Péter, az Energiahivatal korábbi elnöke, míg az igazgatóság elnöke, a tisztséget jelenleg is betöltő Halmi Tamás marad.

Dr. Valaska József saját kezdeményezésére visszavonult a Mátrai Erőmű ZRt. éléről. A társaság tulajdonosai megköszönték a szakember munkáját, aki közel 50 évet töltött a vállalatnál. Távozásával az elnöki és a vezérigazgatói pozíció szétválasztásához szükséges Alapszabály-módosításról dönthetnek majd június 21-én a részvényesek.

A közgyűlés határozatát követően a vállalat elnöki tisztségét továbbra is Halmi Tamás geofizikus-mérnök szakember tölti be, míg az erőmű napi operatív munkájának irányítását Horváth Péter vezérigazgató végezheti. Horváth Péter idén májusban érkezett a Mátrai Erőműhöz, a szakember közel harminc éve dolgozik az ágazatban. 2010 és 2013 között a területet szabályozó Magyar Energetikai Hivatal elnöke volt.

Az Alapszabály módosításai mellett a felügyelőbizottsági tagokról is dönt a júniusi közgyűlés. A hattagú felügyelőbizottságba új tagként Baji Csaba és Dr. Csapó András megválasztását javasolja a többségi tulajdonos, miután két korábbi tag lemondott felügyelőbizottsági tagságáról. Baji Csaba a Magyar Villamos Művek, és a Paksi Atomerőmű vezérigazgatója volt korábban, Csapó András pedig jelenlegi is az MKB Bank Jogi-, kormányzati és kiemelt ügyekért felelős vezérigazgató-helyettese.

A leköszönő Valaska József márciusban még nagy tervekről beszélt a Portfoliónak:

Nagy terveket sző a Mészáros-erőmű
Hiába vonják ki a lignitet tíz éven belül, 950-ről 1600 MW-ra növelnék a kapacitást.

Az erőmű tavaly került az Opus Global többségi tulajdonába, ami Mészáros Lőrinc érdekeltsége. Már abban az évben nyereséges lett:

Megvették Mészáros Lőrincék, nyomban minden jól alakul a Mátrai Erőműnél
Tavaly vásárolta be magát, sok milliárd forintot már ki is akar venni.

Kiemelt kép: MTI / Komka Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik