Gazdaság

Megtorpedózták Matolcsy nagy dobását: még egy évig nem lesz 5 másodperces utalás

Egy hónap múlva, július 1-én élesben kellett volna elindulnia a magyar azonnali fizetési rendszernek, de bankvezetők  pénteki MNB-ben tartott megbeszélésén majdnem egy teljes évre elnapolták a startot.

Az azonnali fizetési rendszert arra találták ki, hogy jelentősen meggyorsítsa és könnyebbé tegye a banki utalásokat. A tervek szerint az ügyfelek között az év minden napján 0-tól 24 óráig 5 másodperc alatt rendezhető lesz a számlák közötti pénzmozgás. A megjegyezhetetlen számlaszám helyett pedig akár egy e-mail cím is elég lesz ahhoz, hogy az utalás megtalálja a címzettet. A rendszer az évtized egyik legnagyobb dobása lesz a magyar bankszektorban.

A tervezés már évekkel ezelőtt elkezdődött, a 2019. július 1-i start dátumát 2017-ben rendeletben rögzítette a Magyar Nemzeti Bank.

A rendszer új indítási dátuma 2020. március 2.

A projekttel kapcsolatban a hosszú rákészülési periódus ellenére az utóbbi hónapokban egyre többször vetődött fel, hogy halasztani kell, mert nem minden pénzintézet lesz kész a saját informatikai hátterével. A bankok többsége jelezte ugyan, hogy befejezték az előkészületeket, de például a Takarék Csoport már áprilisban utalt arra: nem tartaná elképzelhetetlennek, ha csúszna a rajt.

A bankok közötti hálózat természetéből adódóan egyetlen késő is megakadályozhatja a startot: ha valamelyik pénzintézet nem képes tartani a határidőt a saját rendszerkapcsolódásának felállításával, akkor a többieknek is várniuk kell.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik