Gazdaság

Orbán harca és a kettős fronthatás

A politikai mellett a német-magyar gazdasági kapcsolatokra is kihathat, hogy „európai szinten a Fidesz elvesztette a választást”.

Az Euronewsnak a Europe Elects elemzője azt mondta, az idei EP-választás legnagyobb meglepetése a zöldek megerősödése volt. Babar Viktor szerint képlékeny a pártcsaládok szövetsége, de az biztos, hogy Orbán Viktor „bevándorlásellenes szövetségének” terve elbukott, az Európai Néppárt előbb lép koalícióra a zöldekkel és/vagy a liberálisokkal, mint a radikális jobboldallal.

Európai szinten a Fidesz elvesztette a választást.

Nem jött be Orbán terve, és lényegtelen, hogy a Fidesz önként távozik az EPP-ből vagy kizárják.

Érdekesebb, hogy ez hatással lehet a német-magyar gazdasági kapcsolatokra.

Az elemző szerint eddig – talán a néppárti tagság fenntartásáért cserébe – az Orbán-kormány a multik, így a német autógyárak számára kedvező politikát folytatott. Rekord alacsonyra szállította le a társasági adót, stratégiai partnerségeket kötött, a magyarországi béreket tudatosan alacsonyan tartotta.

Ez kedvezett a külföldi tőkének. Babar Viktor szerint azonban mostantól nemcsak az a kérdés, hogy a kormány fenntartja-e ezt a német multiknak tökéletes, de az országot az EU perifériáján tartó politikáját, hanem az is, hogy a német befektetők a jövőben is hoznak-e beruházásokat Magyarországra.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik