Gazdaság

Talált pénzek az egészségpénztárban

szamla-es-csekk(210x140).jpg (Array)
szamla-es-csekk(210x140).jpg (Array)

Egyre népszerűbbek az önsegélyező szolgáltatások az OTP Egészségpénztár ügyfelei körében – azonban a támogatások egy részét csak kevesen igénylik, holott kihasználhatnák a pénztár összes előnyét. Számos preventív, egészségmegőrzést, vagy éppen egészségügyi kezelések finanszírozását támogató konstrukció található. 2017 óta pedig különböző önsegélyező szolgáltatások is igénybe vehetőek, melyeket a legfrissebb adatok alapján még sok tag nem használ ki.

A pénztár összegyűjtött 4 a megélhetést, valamint +1 az életvitelt segítő önsegélyező támogatást, amely valós segítség lehet a mindennapokban.

Táppénz-kiegészítés

Olyan támogatás, amely betegség esetén a 60 százalékos táppénzt egészíti ki a szokásos teljes jövedelem mértékéig – kizárólag a pénztártag számára. Abban nyújt segítséget, hogy a betegség okozta jövedelemkiesés ne jelentsen költségfinanszírozási problémát a beteg családjának. Az igénybevételhez be kell mutatni a munkáltató által kiállított igazolást.

Rezsitámogatás

A – védendő fogyasztói státuszban lévő – pénztártag a következő közüzemi díjak finanszírozására veheti igénybe egészségpénztári pénzét: villamos energia- , gáz-, ivóvíz-, csatorna számla elszámolására. Fontos továbbá, hogy legfeljebb a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér 15 százalékára érvényes. Amire azonban nem terjed ki a támogatás: közös költség, TV, internet, telefon számla, szemétszállítási díj – továbbá a pénztártag kedvezményezettje nem igényelheti.

 Álláskeresési támogatás

A pénztár azon személyek részére nyújtja, akiknek jövedelemszerző tevékenysége megszűnt és nyugellátásra nem jogosultak. Az álláskeresési járadék, vagy álláskeresési segély összegét lehet kiegészíteni a folyósítás időtartama alatt, legfeljebb az ellátás alapjául szolgáló összeg (a korábbi bér) mértékéig. Ezt a támogatást nem csak a pénztártag, de annak kedvezményezettje is igényelheti.

Jelzáloghitel-támogatás

A pénztártagoknak lehetőségük van arra is, hogy segítséget kapjanak az egészségpénztáron belül lakáscélú forintalapú hitelük törlesztésre. A lehetőség a következőkre vonatkozik: jelzálogalapú lakásvásárlási hitel, jelzálog alapú lakásfelújítási hitel, jelzálog alapú, lakásépítési hitel, munkáltatói jelzáloghitel lakásvásárlásra banki közreműködéssel, munkáltatói jelzáloghitel lakásfelújításra banki közreműködéssel, munkáltatói jelzáloghitel lakásépítésre banki közreműködéssel, lakástakarékkal kombinált jelzáloghitel lakásvásárlásra, felújításra vagy építésre.

+1: Gluténmentes élelmiszerek

A gluténmentes termékek speciális élelmiszerek, amelyek árazása a normál élelmiszerek felett van – erre a többletköltségre vehetnek igénybe támogatást a pénztártagok. Fontos, hogy a számlán a termék pontos megnevezése mellett a szerepeljen gluténmentes jelző, azonban ezek a termékek a pénztárral nem szerződött szolgáltatóknál is megvásárolhatóak.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik