Gazdaság

Átlag 27 percre lóg ki egy irodista a munkahelyéről naponta

dolgozó (dolgozó, munkahely, iroda, irodai dolgozó, munkatárs, )
dolgozó (dolgozó, munkahely, iroda, irodai dolgozó, munkatárs, )

Hogyan használják az irodaépület környékét az ott dolgozók; mi az, amit inkább a munkahelyük közelében, és mi az, amit otthon intéznek el – esetleg útközben az  otthonuk és munkahelyük között; mi a szerepe számukra a közelben található bevásárlóközpontoknak; mit igényelnek, mit hiányolnak az irodai dolgozók különféle csoportjai? Ezekre és hasonló kérdésekre kereste a választ a GfK kutatása, amelynek mintavétele Budapest legnagyobb modern irodaházi zónáira fókuszált.

Kiderült, hogy az irodaházi dolgozók – saját bevallásuk szerint – átlagosan munkaidejük 80-90 százalékát az irodaépületen belül töltik. Nagy részük azonban naponta legalább egyszer elhagyja az épületet munkaidőben. Csupán kisebb részükre jellemző – az irodaházi dolgozók körülbelül 8 százalékára – hogy egyáltalán nem teszik ki a láukat az épületből a munkaidő kezdete és vége között.

Magasabb arányban járnak ki az irodaépületet környező utcákba inkább a fiatalabbak, a szolgáltató-kiszolgáló munkakörökben dolgozók, valamint – nem meglepő módon – a dohányosok.

Hogy ki mennyi időt tölt munkaidőben az irodaházon kívül, az elég változó, nagy átlagban 27 percet jeleztek. 

Fontos üzenete a kutatásnak, hogy az irodaházak környékét illetően az ott dolgozók elsősorban kellemesebb környezetre – zöldterületekre, rendezettségre, tisztaságra, leülésre és pihenésre alkalmas szabadtéri helyekre – vágynak. Ez általános igényként
fogalmazódott meg. A parkolási lehetőségek fejlesztése is gyakran elhangzó kívánság – ebben sokan érintettek, hiszen az irodaházakban dolgozók csaknem egynegyede minden nap, további 11 százalékuk pedig hetente többször autóval megy dolgozni.

Az irodaházakat környező területek egyik legfontosabb funkciója mégis az étkezés, az étkezőhelyek biztosítása. Az irodaházakból kijáró dolgozók mintegy 50 százaléka tér be napi rendszerességgel valamilyen környékbeli vendéglátóhelyre, elsősorban ebédidőben. A legnépszerűbbek a kifőzdék és gyorséttermek, valamint a különféle ételbárok és pékségek, de viszonylag sokan választják a
gyorsétteremláncokat vagy az utcai falatozókat, büféket is. Emellett nem elhanyagolható azok aránya sem, akik elvitelre – munkahelyi, vagy menet közbeni fogyasztásra – vásárolnak élelmiszert, akár vendéglátóhelyen, akár valamilyen (főként kisebb alapterületű) élelmiszerüzletben. A kutatás szerint az irodai dolgozók kedvelik, ha van választék az étkezési lehetőségekben.

Az kevéssé jellemző, hogy az irodaházi dolgozók a munkahelyük környékén végeznék el nagyobb beszerzéseiket: saját becslésük szerint havi teljes élelmiszer- és napi fogyasztási cikk-költéseik 55 százalékát az otthonuk közelében található boltokban költik el, s csak 17% jut el a munkahelyükhöz közeli üzletekbe. Az irodaház környékén gyógyszertárakat, drogériákat, dohányboltokat, újságost, postát, ATM-et és bankfiókokat keresnek fel még az irodai dolgozók – vagyis nem a tartósabb, nagyobb fogyasztási cikkek beszerzése a
tipikus.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik