Gazdaság

Kétharmaddal vennék el a kutatóintézeteket az akadémiától

A tervezettel megvárta a kormány az EP-választást.

A kétharmados többséget felhasználva, erővel fogja elvenni a kormány a kutatóintézeteket a Magyar Tudományos Akadémiától – írja az Index a Palkovics László vezette innovációs minisztériumból kiszivárgó tervek alapján.

A portál szerint a tervezet már készen állt, de megvárták az EP-választást azzal, hogy benyújtsák az Országgyűlésnek. Most azonban napokon vagy heteken belül sor kerülhet erre. A tervezet szerint a kutatóintézeteket augusztus elsejétől egy újonnan létrehozandó intézménybe, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatba szerveznék ki, és törvénnyel köteleznék az akadémiát arra is, hogy a kutatóintézetekhez kapcsolódó akadémiai vagyont ingyenes használatba adja.

Az újonnan létrehozandó kutatóhálózat 13 fős irányító testületébe hat tagot jelölne a kormány, hatot az akadémia, az elnököt pedig a tagok közös javaslata alapján Orbán Viktor nevezné ki, így végső soron a kormánynak lenne meghatározó befolyása.

Felállítanának egy Nemzeti Tudománypolitikai Tanácsot is, aminek az elnöke Palkovics László miniszter, és az összes tagra is ő tesz javaslatot, az MTA-nak pedig csak egy képviselője lenne. A tanács tenne javaslatot a támogatandó kutatási főirányokra.

Bár a törvények szerint az egyeztetésekbe az akadémiát is be kellene vonni, ez nem történt meg idáig – jegyzi meg a cikk. (Fotó: MTI / Mónus Márton)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik