Gazdaság

Országos hiány van a rotavírus elleni védőoltásból

Június 17-ig gyártási probléma miatt országos hiány van a rotavírus elleni védőoltásból, írja az Infostart. A vakcina beadását hat hónapnál fiatalabb csecsemőknek ajánlják, a két adag között négy hétnek kell eltelni.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke elmondta, ha a kétadagos oltás második adagját nem tudják az első után négy héttel beadni, a védettség nem megfelelő.

Az oltás beadásának ideális kezdése 2-3 hónapos kor, ha tartós hiány áll be a vakcinából, egyes babák eleshetnek a lehetőségtől, hogy megkapják.

A rotavírus elleni védőoltás ugyan nem kötelező, azonban gyakori kórokozónak számít a vírus, ami magas lázat, hányást, több napig tartó hasmenést okoz, aminek következménye folyadék- és ionvesztés és kiszáradás is lehet.

Frissítünk!

Magyarországon a rotavírus ellen ajánlott oltásként két gyártó védőoltása van forgalomban, ezek Rotarix és RotaTeq néven kaphatók. Ellátási hiány csak az előbbiből áll fenn, a RotaTeq vakcina folyamatosan elérhető, megfelelő mennyiség áll rendelkezésre a piaci igény kiszolgálására. Az oltásokat a kisbabáknak meghatározott időben kell elkezdeni, a RotaTeq esetén 6-12 hetes kor között. Amennyiben a szülő az oltás beadása mellett dönt, a RotaTeq – 3 részoltásból álló, szájon át adandó oltássorozat – jelenleg is elérhető, a védőoltási sorozat biztonsággal megkezdhető. Fontos azonban, hogy a megkezdett oltássorozatban a két gyártó védőoltása nem helyettesítheti egymást.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Komka Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik