Gazdaság

Nagyon akarja a Fidesz az EU balkáni bővítését

A májusi európai parlamenti választásokat követően lendületet kell adni az európai uniós bővítési politikának, el kell indítani Albániát és Észak-Macedóniát az integrációs tárgyalások útján

– jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, miután kedden megbeszélést folytatott az albán parlament külügyi bizottságának elnökével az Országházban.

Németh Zsolt elmondta: Albánia tagja a NATO-nak, de nehézkesen halad előre az uniós integrációban, mert komoly nehézségek vannak az Európai Unió bővítési politikájával. Az elmúlt években az EU befelé fordulóvá vált, magára hagyta a nyugat-balkáni országokat, és ez nem segít ezeknek az államoknak megteremteni, megerősíteni a belső stabilitásukat sem – fejtette ki a külügyi bizottság fideszes elnöke.

Hangsúlyozta: Magyarország azon az állásponton van, hogy a következő Európai Bizottságnak és az új Európai Parlamentnek és európai intézményeknek a májusi EP-választásokat követően prioritást kell adnia a bővítési politikának.

A külügyi bizottság elnöke szerint fontos, hogy az Európai Tanács már júniusban elindítsa Észak-Macedóniát és Albániát az integrációs tárgyalások útján.

Jelezte: ebben a kérdésben teljes az egyetértés a visegrádi országok között, és a tervek szerint a visegrádi külügyminiszterek egy közös állásfoglalást is elfogadnak majd május végén Albánia és Észak-Macedónia támogatása kérdésében.

Kiemelt kép: MTI / Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik