Gazdaság

Sargentini visszakérdez: Orbán körein kívül ki jár jól az uniós pénzekkel?

Ezt üzeni azoknak, hogy az EU a magyarokat és nem a kormányt büntetné.

A Klubrádiónak adott interjúban az Európai Parlamenttől két ciklus után búcsúzó Judith Sargentini az mondta: ő főleg a pénzmosás ellen harcolt az elmúlt öt évben. Szerinte sikeresen.  Kialkudott egy jogszabályt, amellyel átláthatóbbá válik a cégek hálózata, az esetleges pénzmosás útja.

Bár a fideszes médiában Guy Verhofstadt és a szintén liberális Cecilia Wikström korruptságáról írtak, a holland EP-képviselő nem tud erről, de azt általában helyesnek tartja, ha kivizsgálják az ügyeket, mert

senki nem áll a törvények felett.

A korrupció kiszűréséhez Magyarországnak is csatlakoznia kellene az Európai Ügyészséghez, amely kideríti a visszaéléseket az uniós pénzekkel. Az Orbán-kormány erre nem hajlandó, ezért fel kellene függeszteni az uniós pénzek kiutalását, jogállami normákhoz kötni a folyósítást.

Ha nincs jogállam, nincs pénz sem.

Szerinte sokan érvelnek azzal, hogy ez a magyar népet büntetné és nem a kormányt, de ő visszakérdez: Orbán Viktoron és körein kívül – akik zsebre teszik ezt a pénzt – élvezi a magyar nép ezen  uniós támogatások hasznát?

Az országjelentéséről azt mondja, arra akarta felhívni a figyelmet, hogy a magyaroknak ugyanolyan jogaik vannak, mint más uniós állampolgároknak.

Mélyen együttérez azokkal, „akik a jelenlegi magyar kormányzást kénytelenek elviselni.

A mostani EP-voksoláson nagyobb felelősséget vár a választóktól.

Hogy ne arra szavazzanak, aki csak a saját zsebét akarja megtömni, aki csak nyerni akar, de nem képviseli a demokratikus értékrendet és a jogállamot. Arra szavazzanak, aki az uniós állampolgárok érdekeit tartja szem előtt.

Sargentini elmondta, hogyan paterolták ki a magyar külügyminisztériumból
Egy másik kijáraton át vezették ki, mint ahol bement. Rengeteg stáb várta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik