Gazdaság

Nem lesz kötelező a „Sztrájk a gyárban” a közszolgáknak

Filmajánló kontra sikerpropaganda.

Gulyás Gergely minisztertől az MSZP-s Molnár Gyula arra várt választ, mikor teszi kötelezővé az Orbán-kormány minden költségvetési intézmény dolgozójának a „Sztrájk a gyárban” című film megnézését.

A filmajánlónak is beillő parlamenti irományban az ellenzéki politikus felidézte, milyen dokumentarista eszközökkel mutatják be a francia autóalkatrész-gyár munkásainak harcát a német anyacéggel. Stéphane Brizé rendező filmjét a szocialista képviselő azért ismerteti kimerítően, mert úgy véli, a Fidesz 2010 óta a munka világában nagy károkat okozott.

Megszűnt az érdemi társadalmi párbeszéd, átírták a sztrájktörvényt és adminisztratív eszközökkel szinte megszüntették a jogszerű sztrájkok szervezésének lehetőségét.

Átírták a Munka törvénykönyvét, amivel a dolgozók számos korábban megszerzett jogát törölték el. A munkavállalókra nézve hátrányosan írták át a közszolgálati dolgozókra vonatkozó munkaügyi  szabályokat, aminek a következményeivel a napokban szembesülnek a minisztériumok, a központi államigazgatási szervek, a megyei kormányhivatalok, okmányirodák dolgozói.

Gulyás miniszter helyett Orbán Balázs államtitkár adott  sikerpropagandának beillő választ. Leírta, mi mindent tett a kormány azért, hogy majd megvalósuljon a munkaalapú társadalom, a teljes foglalkoztatottság.

Szerinte a dolgozóknak a köz- és a versenyszférában is a bér a legfontosabb, márpedig mindent szektorban jelentős emelések voltak, nem is beszélve a minimálbérről, a családi adókedvezményekről, ráadásul

idén 30 százalékkal nő a kormánytisztviselők bére is.

A konkrét kérdésre az államtitkár azt választolta, hogy Molnár Gyulát az Országgyűlés ülésezési szünetében megérinthette a pártállami nosztalgia, de ma már nem olyan időket élünk, amikor az állam kötelező kulturális programokat írna elő a közszféra dolgozóinak.

Érik az újabb sztrájk a közszolgáknál
Ismét levelet kapott tőlük Orbán Viktor.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik