Gazdaság

Liberálisok: Nyíltan igazságtalan a falusi CSOK

A CSOK alapvetően igazságtalan kezdeményezés, mert csak az eleve magas jövedelemmel rendelkező és ebből fakadóan jó anyagi helyzetben lévő családok vehetik igénybe, ez pedig csak tovább mélyíti a társadalmi szakadékot a tehetősebb és a szegényebb sorsú polgárok között, írja közleményében az ellenzéki párt. A falsui CSOK szerintük még erre is rátett egy lapáttal.
Korábban a témában:

A közelmúltban meghirdetett ún. „falusi CSOK” pedig – látva és tudva, hogy kontraszelektált módon csak olyan ötezer fő alatti településeken vehető fel, ahol az országos átlagot is meghaladó módon csökkent az adott település lélekszáma – tovább mélyíti szerintük ezt az egyenlőtlenséget. S mivel egy éves TB-jogviszony igazolásához kötött, nem csak igazságtalan, de nyíltan diszkriminatív is.

Mi az a falusi CSOK?

A falusi CSOK-ot júliustól 2486 hátrányosabb helyzetű településen lehet csak felvenni, és a tanyákon. Hogy melyik település miért került fel, vagy éppen miért nem került fel a CSOK-listára, az kérdéseket vethet fel.

  • A falusi CSOK-támogatás legmagasabb értéke 1 gyermeknél 600 ezer forint, 2 gyermeknél 2,6 millió forint, 3 gyermeknél pedig 10 millió forint lehet, ami lakásfelújításra, használt és új lakás vásárlására egyaránt igénybe vehető. Vásárlásra – új lakás kivételével – legfeljebb a támogatási összeg fele fordítható.

Azt hinni, hogy egy olyan településen, ahol több mint 15 év óta még az országos átlagnál is jobban csökkent a lélekszám, majd akkor nő a népesség, ha a CSOK-ra vehetnek lakást a családok, a szakmaiatlanság és a hozzá nem értés mintapéldája a párt szerint. Azokon a településeken csökken a lakosság lélekszáma, ahol nincs elegendő munkahely, ahol nem adottak az infrastrukturális feltételek, ahol nem megfelelő a szociális ellátórendszer, ahol nincs perspektíva a helyi polgárok előtt. A kistelepüléseken élők esélyegyenlőségének biztosítása, valamint a falvak infrastruktúrájának, szociális ellátórendszerének fejlesztése nélkül – „falusi CSOK” ide-vagy oda – a Liberrálisok szerint ezek a települések halálra vannak ítélve.

Csak becsületes magyar családoknak

Mint a párt idézi, a kormány álláspontja szerint

a falusi CSOK célja, hogy becsületes magyar családok élhessenek az otthonteremtésüket segítő lehetőséggel, a tisztességtelen szándékúak pedig ne tudjanak visszaélni vele.

Tekintettel arra, hogy a „falusi CSOK”-ot nem igényelhetik azok sem, akik nem tudnak legalább egy éves TB-jogviszonyt igazolni, teljesen egyértelmű, hogy a munkanélküliek, továbbá az alacsony jövedelemmel rendelkezők és a mélyszegénységben élők – valamint ebből fakadóan a magyarországi roma nemzetiséghez tartozók jelentős része – a kormány álláspontja szerint nem tartoznak a becsületes magyar családok közé. Az Orbán-rendszer már a látszatra sem ügyel: ahelyett hogy a mindennapok során hátrányokat szenvedő társadalmi csoportok sorsán jobbítani igyekezne, inkább rendelkezéseivel nyíltan diszkriminálja azokat.

A Liberálisok álláspontja szerint a szegénység, a munkanélküliség nem tisztességtelenség, hanem egy sajnálatos állapot, amelynek felszámolása a kormány feladata lenne, az egyre növekvő szociális egyenlőtlenségek csökkentése és a kistelepüléseken élők esélyegyenlőségének megteremtése mellett, az eleve tehetős társadalmi rétegek további anyagi támogatása helyett.

Kiemelt kép: A háromgyermekes munkanélküli Balogh Jolán pusztavacsi albérlete tornácán 2016. december 21-én. MTI / Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.